Kapsamlı Yandex SEO Rehberi

Kapsamlı Yandex SEO Rehberi

Kapsamlı Yandex SEO Rehberi

Her ne kadar Rusya’da Google güçlü bir varlığa sahip olsa bile SEO stratejisi açısından Yandex’i hesaba katmak zorundasınız. Yandex, Rusya’nın en önde gelen arama motorudur. Yapılan yasal değişikliklerden sonra Yandex mobil platformda da Google ile arasındaki mesafeyi kapatmaya başlamıştır.

Yandex arama motorundan çok daha fazlasıdır. Yandex’in bir tarayıcısı, e-posta, haberler, haritalar, ücretli reklamcılık ve çeviri gibi çeşitli farklı hizmetleri bulunmaktadır. Yandex özellikle Beyaz Rusya, Kazakistan, Ukrayna ve Türkiye gibi ülkelerde güçlü varlıklara sahiptir.

İçeriğimizde neler var?

Yandex Teknik SEO

Google ile Yandex arasında çok önemli benzerlikler olsa bile Yandex arama motorunun kendine özgü çeşitli kuralları bulunmaktadır. Yandex için SEO çalışması yapacaksanız özellikle bu kuralları göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Özellikle Rusça bir site oluşturuyorsanız bunlar kritik öneme sahiptir:

  • Header etiketi
  • Title etiketi
  • Meta anahtar kelime etiketi
  • URL’de yer alan anahtar kelimeler
  • Dahili link yapısı

Yandex Dizinine Eklenmek

Google, Caffeine güncellemesiyle birlikte yeni içerikleri bulma ve dizine ekleme konusunda ne kadar hızlı hareket ettiğini göstermiştir. Söz konusu Yandex olduğunda ise yeni sitelerin ve URL’lerin bulunması biraz daha fazla zaman alabilmektedir. Oluşturduğunuz içeriklerin Yandex’te daha verimli bir biçimde dizine eklenmesini istiyorsanız Yandex.Webmaster kullanarak sitenize ait site haritalarını Yandex’e göndermelisiniz.

JavaScript ve CSS

2015 yılında Yandex yaptığı açıklama ile JavaScript ve CSS niteliklerini taramaya başlayacaklarını duyurmuştur. Daha sonra yaptığı yeni açıklama ile AJAX sitelerini ele alma biçimlerini kullanıcılarla paylaşmışlardır. Kısaca belirtmek gerekirse Yandex sitelerin taranabilmesi için statik içeriklere ihtiyaç duymaktadır.

Hreflang ve XML Site Haritaları

Her ne kadar XML site harita uygulamalarının çeşitli avantajları olsa bile bunlar Yandex’te pek işe yaramamaktadır. XML site haritalarının özellikle hreflang söz konusu olduğunda sayfa hızını iyileştirmeleri Yandex tarafından desteklenmemektedir. Yandex sadece <head> biçimlendirmesini desteklemektedir. Hedefinizde çoklu dil desteği gibi bir şey varsa uyguladığınız yöntemleri gözden geçirmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Sayfa Düzeyi Etiketler

Google’ın aksine Yandex meta anahtar kelimeleri bir HTML elementi olarak desteklemektedir. Bu nedenle sitenize <meta name=”Keywords” content=”…”/> etiketini kullanmaya çalışmalısınız.

Gizleme

2008 yılında Yandex Nakhodka adı verilen bir algoritma yayınlayarak gizleme taktiğine karşı resmi olarak savaşını başlatmıştır. Bu algoritma güncellemesiyle birlikte Yandex gizleme yöntemine karşı çok daha agresif bir tutum takınmaya başlamıştır. Üstelik bu algoritma beklenildiği gibi işe yaramaktadır.

Rahatsız Edici Açılır Pencereler

2012 yılında Yandex temel algoritmasını güncelleyerek rahatsız edici açılır pencerelere sahip olan sitelerle mücadele etmeye başlamıştır. 2014 yılında gerçekleştirilen ek güncellemeyle birlikte Yandex, kullanıcı deneyimini ve içeriğin erişilebilirliğini etkileyen her türlü açılır pencereye karşı mücadele edebilir hale gelmiştir.

Yandex Site İçi SEO

Yandex kullanıcıların kaliteli ve kullanışlı içerikler bulmasını sağlamak için çeşitli algoritmalar geliştirmiştir. Yandex’in algoritma yayınlama süreci 2007 yılında başlamıştır. İlk güncelleme isimsiz olmuştur. Algoritmanın hedefi ise tekli ve çoklu arama sorgularına verilen ağırlığı iyileştirmektir.

8-SP1

İsimsiz güncellemeyi 2008 yılında yayınlanan ilk isimlendirilmiş resmi algoritma takip etmiştir. Bu algoritmaya 8-SP1 adı verilmiştir. Daha önceden Yandex’in arama sonuçlarında yaşlı olan siteler çok daha fazla ön plana çıkmaktadırlar. 8-SP1 algoritma güncellemesi ile bu davranış kırılmıştır ve yeni sitelere eski sitelerle yarışabilme olanağı tanınmıştır.

Şimdi Okumalısın!  Siyah Şapka SEO Yöntemlerinin İşe Yaradığının Düşünülmesine Neden Olan 6 Etken

Bu algoritma sitelerin elde ettiği linklerin değerlendirme durumunu değiştirmiştir. Bir sıralama faktörü olan linklerin gücü önemli ölçüde azaltılmıştır. 8-SP1 güncellemesi çok daha az kaliteye sahip olan algoritma değişiklikleri tarafından desteklenmiştir. Bunlardan en bilineni yine 2008 yılında yayınlanan Magadan isimli algoritma güncellemesi olmuştur. Bu güncelleme ticari ve ticari olmayan sorguların birbirinden ayrıştırılması ve içeriğin tazeliği konusunda Yandex’e yardımcı olmuştur.

AGS Filter

AGS Filter güncellemesi 2008 yılında yayınlanmıştır ve sırasıyla 2009, 2013, 2014 ve 2015 yılında gözden geçirilerek yenilenmiştir. Bu güncellemeyi Google’ın yapmış olduğu Panda algoritma güncellemesi gibi düşünebilirsiniz.

Algoritmanın ilk aşamasında hedef kalitesiz düşük ve kopya olan içerikleri tespit etmek olmuştur. Daha sonradan yapılan yenilemelerle Yandex sadece reklam için oluşturulmuş olan sayfaların sıralamasını düşürme becerisine sahip olmuştur. Buna ek olarak link satışı yapan sitelere cezalar yağdırılmıştır.

Reykjavik ve Kaliningrad

2011 yılında çıkarılan Reykjavik ve 2012 yılında çıkarılan Kaliningrad güncellemesi arama kişiselleştirilmesi konusunda ilk adım olmuştur. Arama geçmişi, çerezler ve kullanıcı davranışları hesaba katılarak daha kişiselleştirilmiş arama sonuçlarının kullanıcılara sunulması sağlanmıştır.

Yandex’in Tematik Dizin Atıfı

Yandex tematik dizin atıfı denen bir skoru değerlendirmeye alarak bir sitenin popülerliğini, konusal alakasını ve otoritesini belirleme yoluna gitmektedir. Bunu Google’ın PageRank’ıyla eşdeğer görebilirsiniz. Bu skor 0 ile 150,000 arasındadır. Yüksek skor sitenin çok daha kaliteli olduğu anlamına gelmektedir. Ancak tıpkı Moz’un Domain Authority değeri gibi tematik dizin atıfı bir sitenin sıralamasını doğrudan etkilememektedir.

Yandex’in tematik dizin atıfını hesaplamasına yönelik en son önemli değişiklik 2016 yılında yayınlanmıştır. Ancak Yandex’in bu konuda bilgiler sunduğu sayfalar artık 404 hatası vermekte ve tematik dizin atıfı skorunu kontrol etmenizi sağlayacak Yandex.Element artık 302 ile YaBrowser sayfasına yönlendirilmiştir.

Yandex’in tematik dizin atıfı tıpkı alan adı otoritesi gibi oldukça önemlidir ve her kampanyada anahtar performans göstergesi olarak değerlendirilmelidir. Ancak sitenizin tematik dizin atıfı skorunu iyileştirmek istiyorsanız aşağıdakileri göz önünde bulundurmanız gerekmektedir:

  • Kullanıcılara değer katan dahili linkler kullanmalısınız.
  • Yüksek kaliteye sahip içerikler üreterek kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamalısınız.
  • Oluşturduğunuz içeriklerin site ile alakalı olmasına özen göstermelisiniz.

Yandex Yerel SEO

Rusya’nın büyük bir toprak parçasında yer alması nedeniyle Yandex’te yerel aramalar Google’daki yerel aramalardan çok daha farklı çalışmaktadır. Yandex.Webmaster mülkünün içerisinde izin verildiği taktirde hedeflediğiniz bölgeyi seçebilirsiniz. Kullanıcı bakış açısından bakarsanız coğrafi hedeflenmiş aramalarla onlara ulaşabilmeniz çok daha kolay olacaktır. Dilerseniz Yerel SEO başlığı altında hazırlamış olduğumuz içeriklerimize buraya tıklayarak şimdi ulaşabilirsiniz.

Arzamas ve Konakovo

2006 yılında Yandex Arzamas güncellemesini içermiştir. Bu güncelleme kullanıcılara arama sonuçlarında ulusal veya bölgesel arama yapma imkanı sunmuştur. 2009 yılında çıkarılan Konakovo güncellemesi ile Ukrayna, Beyaz Rusya ve Kazakistan dahilinde 1,250 şehir bölgesel aramada hedeflenebilir hale gelmiştir.

Yandex sitenizin IP adresini, iletişim bilgilerini ve alan adı kayıt bilgilerini kontrol etmektedir. Eğer buradaki sinyaller Nenets Autononous Okrug bölgesini gösteriyorsa ama siz Murmansk Oblast bölgesini hedefliyorsanız bu durumda yerel aramalarda istediğiniz sıralamayı elde etmeniz mümkün olmayacaktır.

Şimdi Okumalısın!  Mobil SEO Rehberi

Bu fonksiyon 2010 yılında çıkarılan Obninsk algoritması ile biraz daha geliştirilmiştir. Bu algoritma güncellemesi istenmeyen dizin listeleme yöntemlerinin cezalandırılması ile yerel sıralamaları önemli ölçüde etkilemiştir.

Yandex Bölgesinin Değiştirilmesi

Daha önce belirtildiği gibi eğer isterseniz Yandex.Webmaster hesabınıza ait bölgesel seçeneği değiştirmeniz mümkündür. Bunun bir talep olduğunu ve yeri geldiğinde arama motoru tarafından göz ardı edilebileceğini unutmamalısınız. Eğer belirli bir bölgeyi hedefliyorsanız ama herhangi bir yere kargo gönderebilme şansı olan bir satıcı durumda yer alıyorsanız Yandex’in yerelleştirilmiş aramasından çok fazla etkilenmeyeceğini bilmelisiniz.

Yandex.Webmaster üyeliğiniz üzerinden yedi bölgeye kadar hedefleme yapabilmeniz mümkündür. Ancak bunu yapabilmek için Yandex.Catalogue kısmında listelenmiş olmanız gerekmektedir.

Yandex Site Dışı SEO

Her ne kadar Google’ın Penguin algoritması 2012 yılına kadar tam olarak etkin olmasa bile Yandex link tabanlı olan algoritmasını 2005 yılında çıkarmıştır. İlk başta bu algoritmaya bir isim verilmemiştir ancak daha sonra bu algoritma Nepot filtresinin bir parçası haline getirilmiştir. Bu algoritmanın amacı link değişimlerinin, özel blog ağlarının ve diğer istenmeyen link oluşturma tekniklerinin etkisini azaltmak olmuştur.

Link kalitesi açısından ise Nepot filtresi devreye girmiştir. Nepot filtresi doğal olmayan bir biçimde elde edilen linkleri tespit etme görevini görmüştür. Her ne kadar resmi bir açıklama yapılmamış olsa bile bu algoritma 2008 yılında tekrardan güncellenmiştir. Site dışı SEO çalışmalarınızı sürdürürken size rehberlik edecek kaynaklara bu bağlantı aracılığı ile şimdi ulaşabilirsiniz.

Linkler Olmadan Sıralama Elde Edilmesi

2013 yılında test amacıyla sadece Moskova’da geçerli bir algoritma yayınlanmıştır. Bu algoritma seyahat, gayrimenkul ve ev uygulamalarına yönelik bir güncelleme olmuştur. Hedef ise linkleri hesaba katmadan sıralama elde edebilmektir.

Bu denemenin ne kadar başarılı olduğu bilinmemektedir. Ancak 2015 yılında link tabanlı Minusinsk adında yeni bir algoritma yayınlanmıştır. Bu algoritmanın yayınlanmasının ardından linkler olmadan sıralama belirleme yönteminin başarısız olduğu anlaşılmıştır.

Minusinsk güncellemesinin ardından istenmeyen türde link elde etme yöntemi kullanan site yöneticilerine Yandex.Webmaster aracılığıyla bildirimler gönderilmeye başlanmıştır. Bu algoritma üç farklı tarihte büyük etki göstererek arama motoru sonuç sayfasında değişikliklere yol açmıştır:

  • 15 Mayıs 2015
  • 27 Mayıs 2015
  • 23 Haziran 2015

Yandex Mobil SEO

Yapılan araştırmalara göre Rusya’da yaklaşık olarak 80 milyon kişi akıllı telefon kullanmaktadır. Ülkenin mevcut büyümesi devam ederse 2012 yılında bu rakamın 93 milyon seviyesinde olması beklenmektedir.

Rusya’daki mobil arama pazarı biraz değişken bir yapıdadır. 2017 yılının Mayıs ayında Rusya’nın tekelcilikle mücadele kurumu Google’ın varsayılan Android işletim sisteminin çok sınırlayıcı olduğunu belirterek tüketicilerin beklentilerini karşılamadığını ifade etmiştir. Aynı kurum Google’ın bir bileşen geliştirerek Android işletim sistemi kullanan kişilere varsayılan arama motorunu seçme fırsatı sunmasını gerekli kılmıştır.

Yapılan son araştırmalar Android’in yüzde 70 gibi büyük bir rakamla mobil pazarda hakimiyetini sürdürdüğünü göstermektedir. Ancak tekelcilikle mücadele kurumundan çıkan karar Google’ın genişleme faaliyetini sınırlandırmıştır. Yandex’in kullanılma oranı yüzde 29 seviyesinden yüzde 44 seviyesine çıkmıştır.

Vladivostok Algoritması

Yandex Vladivostok adını taşıyan bir algoritma güncellemesi yayınlayarak mobil kullanıcılara daha iyi kullanım deneyimi sunmayı hedeflemiştir. Geçmişe dönük verilere bakıldığında Yandex 2015 yılının Kasım ayından beri mobil dostu siteleri arama sonuçlarında ön plana çıkarma ve hatta etiketleme yoluna gitmektedir. Bu durum site yöneticilerinin mobil deneyimi düşünmesini sağlamıştır.

Şimdi Okumalısın!  Gerçekten İşe Yarayan 5 Kurumsal SEO Stratejisi & Taktiği

Vladivostok güncellemesi site yöneticilerine sitelerini düzenlemek için yeterli süre tanımıştır. Bu süre içerisinde sitelerini güncelleyip mobil uyumlu hale getirmeyen kişiler arama motoru sıralamasında ciddi düşüşler yaşamışlardır. Buna ek olarak Yandex de tıpkı Google gibi bir mobil uyumluluk kontrol aracı sunmaktadır.

Yandex’in sunmuş olduğu mobil kontrol aracında sitenin fontu kontrol edilmektedir. Sitenin fontu 12px ve üzeri olduğunda o site mobil uyumlu olarak nitelendirilmektedir. Eğer sitenin fontu söz konusu değerden daha ufaksa arama motoru sonuç sayfasında sıralaması olumsuz yönde etkilenmektedir.

Yandex Anahtar Kelime Araştırma Araçları

Dünya genelinde önemli olduğu gibi anahtar kelime araştırması Yandex odaklı SEO kampanyalarında da önemlidir. Yandex’in aktif olduğu pazarlarda etkili bir biçimde kullanılabilecek pek çok farklı anahtar kelime araştırma aracı bulunmaktadır.

Yandex Wordstat

Wordstat, Yandex’in yer aldığı pazarlarda anahtar kelime araştırması yapmak için en önemli araçlardan birisidir. Wordstat, Yandex’in ücretli arama araç kitinin bir parçasıdır. Üstelik size aramaları bölgelere göre inceleme fırsatı sunmaktadır. Yandex için SEO çalışması yapacaksanız bu aracın sunduğu verilere güvenmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Google Anahtar Kelime Planlayıcısı

Google, Rusya pazarında yer alan en büyük ikinci arama motoru konumundadır. Bu nedenle Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı işe yaramaktadır. Bu anahtar kelime aracı size ilgili anahtar kelimeler konusunda daha geniş öneriler sunmaktadır. Ancak listenin çok uzun olması aynı zamanda vakit konusunda size problem çıkarabilecektir. Yandex’in etkin olduğu pazarlar düşünüldüğünde Wordstat’ın çok daha isabetli öneriler sunduğunu söylemek mümkündür.

Mail.ru Anahtar Kelime Aracı

Mail.ru, Rusya’daki en büyük üçüncü arama motoru konumundadır. Ancak bu arama motorunun kendisi çok popüler olmasa dahi kullanıcı davranışları faktörlerini inceleyen ve anahtar kelimeleri yaşa veya cinsiyete göre analiz edebilme imkanı sunan araçları oldukça kullanışlıdır. Bu araçlardan elde edilen verileri diğer SEO araçlarından elde edilen bilgilerle bir araya getirdiğiniz zaman kapsamlı bir anahtar kelime araştırması listesi elde edebilirsiniz.

Bonus: Yandex Arama Operatörleri

SEO söz konusu olduğunda site: ve inurl: gibi arama operatörleri oldukça değerlidirler. Yandex bu konuda kullanıcılara çok farklı operatörler sunmaktadır. Bu arama operatörleri Google’ın sunduklarından biraz daha farklıdır:

  • Title[anahtar kelime] – Bir başlık etik içerisinde yer alan anahtar kelimeye odaklı arama yapma yöntemidir. Google’ın sunmuş olduğu intitle: operatörü ile aynı işlevi görmektedir.
  • Inurl=”anahtar kelime” – Google’ın sunmuş olduğu inurl: operatörü ile aynı işlevi görmektedir.
  • Mime=”html/pdf/doc/ppt/xls/rtf/swf” – Belirli bir dosya türü için arama yapmanızı sağlamaktadır. Örneğin SEO << mime=”ppt” şeklinde yapacağız arama SEO ile ilgili PowerPoint sonuçlarını getirecektir.

Aşağıdaki arama biçimini kullanarak birçok anahtar kelimeyi yapılandırarak arama gerçekleştirebilme fırsatına sahip olabilirsiniz:

Anahtar kelime << [Operator]=”variable”

Yandex için SEO çalışmalarında faydalanacağınız kapsamlı bir rehber hazırlamaya çalıştık, içeriğimizi sonuna kadar incelediğiniz için teşekkür ederiz. Bu hususta mutlaka siz değerli takipçilerimizin de eklemek istediği ayrıntılar olacaktır. Eklemek istediklerinizi ve sorularınızı yorum olarak heyecanla beklemekteyiz.

Yorum (1)

  • emrecan cevap

    yandex seo’Ya dair herşeyi buldum içerikleriniz güzel okurken sıkılmadan keyifle okudum elinize saglık

    27 Mart 2020 , 14:07

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir