2018’de Öne Çıkan En Önemli 7 Sıralama Kriteri

2018'de Öne Çıkan En Önemli 7 Sıralama Kriteri

2018’de Öne Çıkan En Önemli 7 Sıralama Kriteri

Google hemen hemen her yıl yeni bir sıralama sinyali ortaya çıkartmaktadır. Bu içeriğimizde 2018 yılında öne çıkan 7 önemli Google sıralama kriterinden bahsettik.

2014 yılında HTTPS bir sıralama sinyali olmuştur.

2015 yılında mobil kullanılabilirlik bir sıralama sinyali olmuştur.

2016 yılında RankBrain algoritmasının devreye girmesiyle içerik geliştirme süreci değiştirilmiştir.

2017 yılında HTTPS olan siteler daha fazla ön plana çıkartılmıştır.

2018 yılında ise mobil site hızı odaklanılması gereken en önemli sıralama sinyali haline gelmiştir.

Googla’a göre ise sıralamada avantaj elde edebilmenin asıl yolu “harika özelliklere” sahip olmaktır.

Milyarlarca sitenin olduğu bir yerde “harika özelliklere” sahip olmayı nasıl başaracaksınız?

Bu soruya net bir cevap verebilmek mümkün olmasa bile sıralama sinyallerine ayak uydurup iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak harika olmanın yolunda en önemli adımlardan biri olarak görülmektedir.

Google siteleri değerlendirirken yüzlerce farklı sıralama faktörünü hesaba katsa bile bunlardan bazıları diğerlerine göre çok daha fazla önem taşımaktadırlar.

Aslına bakarsanız sıralama sinyalleri artık tamamen kullanıcılarla ilgili olmaya başlamıştır.

Bu nedenle 2018 yılında biraz yaratıcılık, biraz SEO bilgisi, biraz ise SEO trendlerine uyum sayesinde iyi bir sıralamaya sahip olabilmek mümkündür.

Aşağıda yer alan yedi sıralama sinyaline ayak uydurmayı başarmanız durumunda arama motorunda sıralama elde etme konusunda en iyi yöntemleri uygulamış olursunuz. Bu sıralama sinyallerinin neden önemli olduğunu merak ediyorsanız incelemeye devam edebilirsiniz.

İçeriğimizde neler var?

1. Yüksek Kaliteli İçerik Yayınlama

Google’da sıralama sahibi olmak istiyorsanız artık kaliteli içeriğe sahip olmalısınız.

Sitenizin kalitesi ve blog içeriğinin kaliteli olması 2018 yılında da önem kazanmaktadır. Her ne olursa olsun içerik kral olmaya devam etmektedir.

SEO gücü açısından anahtar kelimelerle optimize edilmiş bir yazı hala diğerlerine göre fazlasıyla avantajlı durumdadır.

İçeriğin değerli bilgiler sunması gerekmektedir. Kullanıcılara değer sunmayan içerikler oluşturmak herhangi bir şekilde geri dönüşüm elde etmenize yardımcı olmayacaktır. Bu tür bir yöntemin peşinden giderseniz Google’ın Panda ve Fred algoritma güncellemeleri sizi avlayacaktır.

Sektörünüz ne olursa olsun, markanız ne kadar büyük olursa olsun içeriğiniz zayıf ise bunun dezavantajlarını yaşamaya devam edersiniz.

Yüksek kaliteye sahip içerikler sayfada geçirilen süreyi yükselten, düşük hemen çıkma oranına sahip olan ve kullanıcıya yardımcı olabilecek bilgiler sunan içeriklerden oluşmaktadır.

Blog sayfaları ve özenle hazırlanmış rehberler arama motorları ve aynı zamanda kullanıcılar tarafından yüksek kaliteli içerik olarak değerlendirilmektedir.

Bugünün SEO dünyasında yüksek kaliteli içerik iyi yazılmış ve uzun biçimde olan yazılardan çok daha fazlasıdır. Bu içeriklerin arama motoru sonuç sayfasındaki varlığınızı iyileştirmesi ve desteklemesi gerekmektedir.

Arama Niyeti

Aramayı yapacak kullanıcının niyetini tahmin edebilmek organik trafik getirecek sayfalar oluşturmak için son derece önemlidir.

Kullanıcının arama niyetine odaklanmış bir şekilde içerik üreten markalar trafik değerlerinde çok ciddi artışlar yaşamışlardır.

Aramayı yapacak olan kullanıcının arama niyetini anlayabilmek için Google Analytics verilerine göz atarak kullanıcıların neler aradıklarını gözden geçirmelisiniz.

Site Araması ve Kullanıcı Akışı gibi raporlar kullanıcıların neleri aradıklarını göstereceklerdir.

Buna ek olarak Google Search Console aracına giderek Arama Analizi raporlarını gözden geçirebilirsiniz. Bu rapor sayesinde arama motoru sonuç sayfasından sitenize ne tür kullanıcıların geldiğini görebilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırması her ne kadar eskisi kadar parlak bir uğraş olmasa bile hala kaliteli içerik oluşturma sürecini destekleyen bir unsur durumundadır. Geleneksel anahtar kelime araştırma çalışmalarının aksine artık anahtar kelimeleri içerik oluşturmak için planladığınız yol haritasında kullanmak durumundasınız.

Rakip analizi ve veri madenciliği çalışmaları sayesinde ortalama aranma hacmine sahip olan anahtar kelimeleri ortaya çıkartabilirsiniz. Bu anahtar kelimeler içerisinde yüksek tıklanma oranına sahip olana anahtar kelimeleri seçmek durumundasınız.

Şimdi Okumalısın!  SEO Firmaları ile Çalışmadan Önce Sormanız Gereken 12 Soru

Doğru anahtar kelime araştırması gerçekleştirmiş olduğunuz zaman trafik miktarınızı olabildiğince yükseltmeyi başarabilirsiniz.

Anahtar kelime araştırma çalışmasını doğru bir biçimde gerçekleştirmeyi başaramazsanız çalışmalarınıza zarar vermiş olursunuz. Bu nedenle öncelikle birincil anahtar kelimeleri tespit etmeye çalışmalı, ardından ise kullanıcının arayabileceği en doğru anahtar kelimeleri seçmek için çaba göstermelisiniz.

Sesli Arama

Google tarafından sunulan veriler artık sesli aramanın aktif bir biçimde kullanılabilir hale geldiğini göstermektedir. İnsanlar artık akıllı telefonlarından sesli aramaları kullanarak çeşitli sonuçlara ulaşmaya çalışmaktadırlar.

Siri, Alexa ve Cortona gibi dijital asistanların varlığı nedeniyle artık arama deneyiminde bambaşka bir noktaya geçilmektedir. Oluşturduğunuz içerikleri insanların konuştuğu şekle uygun bir hale getirebilirseniz ilgili içeriklerden ekstra verim almayı başarabilirsiniz.

İnsanların neler yaptığına dikkat etmelisiniz. Ne tür bir dil kullandığına dikkat etmelisiniz. Bunları yapmazsanız sesli arama alanında başarıya ulaşabilmeniz oldukça güç olacaktır. Özellikle insanların nasıl sorular sorduklarını incelemeli ve içerik planınızda bu soruları kullanmalısınız.

Zengin Snippet

Zengin Snippet olarak bilinen ve arama motoru sonuç sayfasında yer alan bu unsurlar sitenizin görünürlüğünü iyileştirme konusunda size yardımcı olabileceklerdir. Zengin Snippet ögeleri sayesinde arama sonuçları sayfasında fotoğraf veya yıldızlar gibi çeşitli ögeleri kullanabileceksiniz.

Zengin Snippet ögeleri sitenizin tıklanma oranı değerlerini yükseltebilecek ve aynı zamanda hemen çıkma oranı değerlerini azaltabilecektir. Bunun sebebi ise kullanıcılara içeriğe girmeden önce içerikle ilgili çeşitli bilgiler sunmasıdır.

Arama motoru sonuç sayfasında sitenize ait olarak sonuçlar sitenizin ilk görünen yüzü olacaktır. Sitenizde yer alan sayfalar ise kullanıcının ikinci durağı olma özelliğini taşıyacaktır. Kullanıcılar arama motoru sonuç sayfasında yer alan görünüm üzerinden sitenin ziyaret edilebilir seviyede olup olmadığına karar verebileceklerdir.

Siteniz için yüksek kaliteli içerikler oluşturmak istiyorsanız kullanıcıları arama motoru sonuç sayfasından itibaren önemsemelisiniz. Onların sitenizi ziyaret etmelerini istiyorsanız onları gerektiği şekilde teşvik etmeye çalışmalısınız.

2. Sitenin Mobil Dostu Olması

Bir zamanlar mobil siteler için “m.orneksite.com” gibi bir yapılandırma önerisi sunulmaktaydı. Ancak o günler artık çok geride kaldı.

Artık sitenizi bir şekilde duyarlı (responsive) site haline getirmelisiniz. Sitenizde duyarlı (responsive) bir tasarım kullanarak onun tüm cihazlardan doğru bir biçimde görüntülenmesini sağlamalısınız.

Her ne kadar Google sitelerin mobil için nasıl yapılandırılmış olduklarını önemsemediğini belirtse bile söz konusu durum sıralama performansı olduğunda duyarlı (responsive) tasarıma sahip siteler bir adım öne çıkmaktadırlar.

Google duyarlı (responsive) tasarıma sahip sitelerin algoritmalar tarafından çok daha iyi bir biçimde değerlendirildiklerini belirtmektedir. Google’ın dizininde iyi bir yere sahip olmak isteyenler bu açıklamaya her koşulda dikkat etmelidirler. Arama motoru sonuçlarında daha iyi bir yere sahip olmak istiyorsanız sitenizde duyarlı (responsive) tasarım kullanmalısınız.

3. HTTPS Kullanımı

Yaklaşık bir yıl önce yapılan bir araştırma Google’ın sonuçlarında ilk sayfada yer alan sitelerin yaklaşık yüzde 30’nun HTTPS kullandığını göstermektedir.

Her ne kadar HTTPS kullanmamak sitenize zarar vermeyecek olsa bile Google’ın HTTPS unsurunu bir sıralama sinyali olarak kullanması son derece önemli bir durumdur.

2017 yılında Google tarafından yapılan açıklamada Chrome tarayıcısında artık HTTPS olmayan sitelerin güvenli olmadığını belirtecek ibarelerin yer alacağı belirtilmiştir. Bugün ise HTTPS kullanan sitelerin adres çubuğunda “Güvenli” ibaresi yer almaktadır.

HTTPS artık pek çok açıdan önemli bir sinyaldir. Ancak HTTPS unsurunun doğru bir biçimde yapılandırılmamış olması sitelerde kopya sayfa problemine yol açabilmektedir. HTTP’den HTTPS protokolüne geçişte uygun sayfaların en iyi şekilde uygun noktalara yönlendirilmiş olması gerekmektedir.

Her ne kadar HTTPS çok önemli bir sinyal gibi görülmese bile 2018 yılında tüm dengeler değişebilecektir. Şimdiden hazırlıklı olmak ve bu sıralama sinyalini iyi değerlendirmek gerekmektedir.

4. Kullanıcının Deneyiminin İyileştirilmesi

Kullanıcı deneyimi SEO açısından fazlasıyla önemlidir.

Sitenizde kullanıcı deneyimini önemsemezseniz büyük bir hata yapmış olursunuz.

Şimdi Okumalısın!  SEO İçin 7 Etkili Hedef Kitle Araştırma ve Analiz Yöntemi

İnsanların büyük bir kısmı artık içeriği ve site düzeni uygun olmayan sitelerden hızlıca uzaklaşmaktadır. Birçok farklı site bu konuda çeşitli farklı verilere sahiptir. Site düzenini değiştirip kullanıcı deneyimini ön plana çıkartan sitelerin büyük bir kısmı trafik değerlerinde çok ciddi artışlar yaşamışlardır.

Arama motorları artık bekleme süresi gibi bir sinyale sahiptirler. Bir siteyi ziyaret eden kullanıcının ne zaman geri tuşuna basacağını ve arama sonuçlarına geri döneceğini hesaba katmaktadırlar.

Kullanıcı deneyimini en iyi şekilde iyileştirerek SEO çalışmalarınız açısından önemli bir adım atmayı başarabilirsiniz. Bunu seslendirmeye çalıştığınız bir şarkı olarak düşünebilirsiniz. Performansınız ne kadar iyi olursa olsun şarkı iyi değilse kimse o şarkıyı sizinle söylemek istemeyecektir.

Site Mimarisi

Site mimarisi tamamen kullanıcı deneyimiyle ilgili olan SEO açısından etkili bir unsurdur.

Site trafiği değerlerinde iyi veriler elde etmeye başlayan kişilerin büyü bir kısmı ilk attıkları adımın site mimarisini düzeltmek olduğunu ifade etmektedir.

Sitenin URL yapısını düzeltilmesi, sayfa etiketlerinin verimli bir biçimde kullanılması, site içi link yapısının iyileştirilmesi gibi pek çok konuya dikkat edilmelidir. Bu unsurlara dikkat etmeniz durumunda sitenizin organik oturum miktarını ve oturum başına düşen sayfa sayısı miktarını başarılı bir biçimde iyileştirebilirsiniz.

Site mimarisinin iyileştirilmesi demek aynı zamanda sitedeki menülerin kullanıcıya ve arama motorlarına yardımcı olabilmesini sağlamak demektir. Sonuç olarak, sitenizin kolay bir biçimde kullanılabilir olmasını sağlamak en önemli yaklaşımınız olmak zorundadır.

Önemli sayfalarınıza ve gezinti ögelerine doğrudan ulaşılabilir olmalıdır. Bir sitede yer alan sayfaya iki veya üç tıklamada ulaşılmalıdır. Büyük siteler için bu çok önemli olmasa bile kullanıcılara site içerisinde arama imkanı sunabilmek her site için düşünülmesi gereken iyileştirmelerden birisidir.

5. Site Hızının İyileştirilmesi

Google site hızının arama sonuçlarında özellikle mobil sıralama faktörü olarak ele alınacağını açıklamıştır.

Google’ın mobil öncelikli dizin yaklaşımı arama motorunun hemen hemen her alanını keşfeden önemli bir durum haline dönüşmüştür. Mobil yaklaşım Google’ın varlığını sürdüreceği en önemli alanlardan birisi olmuştur.

Sitenizin yavaş olması demek ziyaretçi ve gelir kaybı yaşayacağınız anlamına gelecektir. Amazon için bir saniyelik yavaşlık her yıl 1.6 milyar dolarlık satış kaybı anlamına gelmektedir. Büyük haber siteleri için bir saniyelik gecikme sayfa görüntülenme miktarlarında yaklaşık yüzde 11’lik bir azalma anlamını taşımaktadır.

Bu nedenle risk almamalısınız. Sitenizin ortalama sayfa hızını test edebilecek araçlardan faydalanmaya çalışmalısınız. Çok teknik olmayan önerileri hayata geçirerek sitenizin hızlanmasını sağlamalısınız. Siteniz ne kadar hızlıysa sizin için bir o kadar iyi olacaktır.

6. Site İçi Optimizasyonu Önemseme

Site içi optimizasyon kullanıcı deneyimiyle yakından ilgili bir durum olsa bile aslında biraz teknik bir konudur. Site içi optimizasyon çalışmaları yıllardır yapılan çalışmalardan birisidir. Bu çalışmalar sitenin görünürlüğünü ve arama motoru sonuç sayfasındaki sıralamasını etkilemektedir. Özellikle hedef anahtar kelime söz konusu olduğunda bu etki daha net bir biçimde görülmektedir.

Sadece H1 etiketlerini iyileştirerek dahi organik trafik miktarınızda çeşitli artışların yaşanmasını sağlayabilirsiniz. Meta verileri düzenlemek ve dahili link yapısını gözden geçirmek yine organik trafiğin artmasını sağlayacak çeşitli etkenlerdir.

Site içi optimizasyon gerçekleştirmek yüksek kaliteye sahip olan içeriklerin arama motorları ve onların kullanıcıları tarafından daha kolay bir biçimde bulunmasını sağlayacaktır. 2018 yılında site içi optimizasyon açısından önemli olacak unsurların neler olduğunu merak ediyorsanız aşağıya göz atabilirsiniz.

Meta Veriler

Meta veriler başlık etiketleri ve sayfa açıklamaları kısmında yer alır. Bu bilgiler sitenizin arama motoru sonuçlarında kullanılacağı için önemlidir.

Google arama motoru sonuç sayfasında gözükecek meta açıklama uzunluğunu 160 karakterden 230 karaktere çıkartmıştır. Her ne kadar tüm meta açıklamaları tekrardan ele alıp yazmanıza gerek olmasa bile gelecek meta açıklamalarda bu değere olabildiğince dikkat etmeniz gerekmektedir.

Şimdi Okumalısın!  Sık Karşılaşılan 17 Teknik SEO Problemi ve Çözümleri

Google bazen sayfada yer alan içerikten dinamik olarak meta açıklama oluşturabilmektedir. Bu durumda yazmış olduğunuz meta açıklama devre dışı kalabilecektir. Burada önemli olan kullanıcının arama yaparken kullanacağı sorgudur. Google sorguya göre sayfada yer alan farklı bir kısmın daha iyi sonuç olduğunu düşünürse bunu ön plana çıkartacaktır.

Schema

Schema biçimlendirmesi arama motorlarına içeriğiniz hakkında bilgi veren gizli bir bileşendir.

2011 yılından beri 600’den fazla Schema biçimlendirilmesi aktif olarak kullanılabilmektedir. Schema biçimlendirmesi arama motorlarının sitede yer alan içeriği daha kolay bir biçimde anlamasına yardımcı olabilmektedir.

Yapılandırılmış veriler kullanıcıların arama sonucuyla daha fazla etkileşim sunmasını sağlayabilecek niteliktedirler. Arama motoru sonuç sayfasında sitenize ait sonuçların görseller ve yıldızlarla daha zengin bir biçimde gözükmesini sağlarsanız Schema biçimlendirmeleri üzerinden ekstra verim alabilirsiniz.

Dahili Link Yapısı

Dahili link yapısı kullanıcıların ve arama motorlarının bir sitede yer alan sayfaları kolayca bulabilmesini sağlamaktadır. Dahili link yapısı denildiği zaman özellikle birkaç noktaya dikkat edilmelidir. Dahili link yapısında kullanıcılara yardımcı olabilmek, link akışını sağlamak, belirli içerik konuları etrafında yol haritası oluşturmak, kopya içeriklerden uzaklaşmak ve belirli sayfaların ön plana çıkmasını sağlamak dikkat edilmesi gereken noktalardır.

Sitenizin link yapısı olabildiğince kullanıcı dostu olmak zorundadır. Kullanıcı merkezli dahili link çalışması gerçekleştirerek belirli sayfalara daha kolay bir biçimde kullanıcı çekmeyi başarabilirsiniz. Dahili link yapısını kullanıcıyı dönüşüme yönlendirmek şeklinde bir yöntem olarak düşünebilirsiniz.

7. Otoriter ve Alakalı Link Kazanımı

2018 yılında iyi bir sıralamaya sahip olmak istiyorsanız linklerin hala önemli olduğunu bilmelisiniz.

Linkler olmadan başarılı olmaya çalışan kim olursa olsun belirli noktadan sonra tökezlemek durumunda kalacaktır. Her ne kadar bazı siteler bunun geçerli olduğunu düşündürse bile güçlü bir link stratejisi 2018 yılında sıralama çalışmalarınızı doğrudan etkileyebilecektir.

  • Örnek olaylar hazırlayabilirsiniz. Bunlar kolaylıkla paylaşılan içerikler olduğundan değerli görülmektedir. Belirli bir konuya ilişkin örnek olaylardan söz ederseniz kolayca link kazanabilirsiniz.
  • Uzmanlığınızı konuşturmaya çalışmalısınız. Kullanıcılara değerli bilgiler sunabilirseniz bunun karşılığını alırsınız. İçeriğiniz ne kadar kapsamlı ise başka noktalarda paylaşımı bir o kadar kolay olacaktır.
  • İnfografikler hazırlayabilirsiniz. Belirli bir konuda verileri daha ilgi çekici bir biçimde sunmak istiyorsanız infografikler her zaman ilgi çekici olacaktır. Eğlendirici, kullanışlı ve bilgilendirici infografikler sayesinde pek çok link elde edebilirsiniz.
  • Öncülerden söz eden videolar hazırlayabilirsiniz. Bir içeriği paylaşırken öncülerden söz ederseniz o içeriğin öncüler tarafından paylaşılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Sektör anketleri düzenleyebilirsiniz. Birçok yer yıllık olarak bu anketlere yer verebilmektedir. Özellikle ciddi bir araştırma söz konusu olduğunda kendi sektörünüzde yer alan kişiler bu anketlere katılmaya çalışacak ve aynı zamanda çevresindekilerin katılmasını sağlayacaklardır.
  • Ücretsiz içerikler sunabilirsiniz. Buna çok daha uzun biçimde olan e-kitaplar veya eğlendirici olan kısa testler dahildir. Bu tür içerikler oluşturmayı başarmanız durumunda kullanıcıların paylaşım ilgisini yakalayabilirsiniz.

Her ne kadar linkler yıllar içerisinde değerlerini kaybetmiş olsalar bile hala sıralama sinyali olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir ilgili ve otoriter link fırsatını geri tepmemek için çaba göstermelisiniz.

Sıralama sinyallerini takip etmek bir sitenin “harika özelliklere” sahip olmasını sağlamak ile neredeyse eşdeğer bir durumdur. 2018 yılında uygulayacağınız SEO stratejisinin çok daha kapsamlı olması gerekmektedir. Bu kapsamlı yaklaşıma ayak uydurmazsanız çok kısa içerisinde rekabet dışı kalabilirsiniz.

Mobil dizinin artık öncelikli olduğunu unutmamalısınız. Sayfa hızının bir sıralama sinyali haline geldiğini her seferinde kendinize hatırlatmalısınız. Kısa vadeli SEO çalışmaları yapmak yerine artık arama motorlarındaki varlığınızı iyileştirecek uzun vadeli SEO çalışmaları gerçekleştirmeye çalışmalısınız.

Bonus: 2018 yılında e-ticaret SEO’da kullanıp başarılı olabileceğiniz 14 teknik SEO tavsiyemizi buraya tıklayarak şimdi ulaşabileceğiniz içeriğimizde derledik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir