Linkler SEO İçin Neden Önemlidir?

Linkler SEO İçin Neden Önemlidir?

Linkler SEO İçin Neden Önemlidir?

SEO’nun ilk yıllarında sıralama elde edebilmek sayfa içerisinde kullanılan anahtar kelime oranına bağlı bir şeydi.

Arama motoru algoritmalarının yeteri kadar gelişmiş olmamasından dolayı anahtar kelimeleri kullanarak sayfaları sıralayabilmek söz konusu olmuştur.

Burada temel mantık bellidir: bir sayfada ne kadar fazla anahtar kelime öbeği varsa o sayfa aranılan konuyla bir o kadar ilgili görülmektedir.

Maalesef SEO uygulayan kişiler zamanında sunulan bu sistem avantajını kötüye kullanarak anahtar kelimeleri doğal olmayan yollardan değerlendirme yoluna gidip yüksek sıralamalar elde etmeye çalışmışlardır.

Bu yöntem bugünlerde anahtar kelime doldurma olarak bilinmektedir.

Bu yöntem sayesinde site ilgili başlıkla alakalı olmasa bile anahtar kelime öbeklerinin kullanılması durumunda sıralamaya sahip olabilmekteydi.

Siteleri sıralamaya sokabilmek için yeni bir yönteme ihtiyaç vardı ve bu yöntem içeriği tek başına analiz edebilecek seviyede olmalıydı.

İçeriğimizde neler var?

Google’dan Cevap: Google PageRank’ın Ortaya Çıkışı

Google, 1996 yılında iki ortak kurucu Larry Page ve Sergey Brin’in çabalarıyla kurulmuştur. Arama motorunun ilk zamanlardaki sıralama algoritması PageRank algoritmasına dayalıydı.

Burada temel hedef linkler ve sayfalar arasında sıralama faktörü olabilmeleri açısından bir bağlantı kurabilmekti.

Gooogle’ın hakkında kısmına bakarsanız bu konuyla ilgili daha detaylı ibareler görebilirsiniz. PageRank algoritmasıyla ilgili farklı kaynaklardan çok daha geniş kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz.

Karşınıza çıkacak olan bilgiler teknik detaylarla dolu olacaktır. Gelişmiş programlama ve matematik bilgisine sahip olanlar bu tür detaylardan çok daha fazla bilgi edinme şansına sahip olacaklardır.

Google’ın analizleri yapması ve linkleri değerlendirmesi konusunda tüm detayları incelemek yerine bu algoritmanın neden  önemli olduğunu anlamak çok daha doğru olacaktır. Çünkü bu algoritma sayfaları sıralarken linkleri ilk sıralarda yer alan bir sıralama faktörü olarak görmektedir.

Dahili, Gelen ve Giden Link Türleri

Bir link bir sayfada yer alan ve kullanıcıyı bir sayfadan bir başka sayfaya götürebilen tıklanabilir nesnelerdir. Linkler metin, görsel veya buton olarak karşınıza çıkabilecektir.

Linkler genellikle linklerin hedeflerine göre sınıflandırılır, kullanıcıyı farklı bir sitede yer alan bir sayfaya mı yoksa mevcut sitede yer alan bir sayfaya mı götürdükleri incelenir.

Dahili linkler aynı sitenin farklı sayfaları arasında geçişleri sağlayan linkler olarak bilinirler.

Arama motorları bunu alan adı ismine bakarak belirler; bir sayfada yer alan link aynı sitenin bir başka sayfasına çıkıyorsa bu dahili link olarak nitelendirilir.

Siteniz belirli sebeplerden ötürü birden fazla alan adına sahipse bu durumda alan adları arasında yapılacak olan link çalışması harici link olarak görülecektir.

Gelen linkler, bir diğer siteden veya farklı bir alan adından sizin sitenize gelen linkler olarak bilinirler.

Giden linkler ise sizin sitenizden başka bir siteye veya bir alan adına giden linkler olarak bilinirler.

Genel Link Odağı: SEO İçin Daha Faydalı Olması Adına Yüksek Kaliteli Sayfalardan Gelen Doğal Linkler

Bu üç farklı link türünden gelen linkler en fazla SEO faydasına sahip olanlardır ancak bu linkler aynı zamanda elde edilmesi en zor linkler olarak bilinirler.

Yüksek kaliteye sahip sayfalar arkadaş gibidirler ve sizin bundan yararlanmanız gerekmektedir. Güvenilir, kredisi olan ve belirli konularda otorite sahibi sayfalar bu kapsama girmektedirler.

Bir sayfa diğer bir sayfaya link verdiği zaman içeriğin üreticisi bu linki belirli nedenlerden ötürü kullanmak istemektedir.

Genellikle sayfayı beğenmiş olduklarından link verirler çünkü burada yer alan bilgiler mevcut sayfadaki linkleri destekler nitelikte olurlar.

Diğer taraftan bazı yazarlar linkleri tam tersi nedenlerle kullanırlar; bir şeyi eleştirmek veya bir şeye karşı çıkmak için link ile karşı çıkılan bilgileri gösterirler.

Şimdi Okumalısın!  Site Dışı Optimizasyonda Kullanılan Ceza Almanıza Neden Olabilecek 8 Eski Yöntem

Ancak, bu nedenlerle verilen linklerin ikisi de iyidir. İçerik beğenilmiş olabilir veya içeriğe karşı çıkılmış olabilir, ortada güçlü bir reaksiyon vardır ve içeriğin kaliteli olduğu anlaşılmaktadır.

Bir sayfanın içeriği bir başka kişi tarafından konuşulmaya başlanırsa bu yaklaşım otoriteyi, inandırıcılığı ve güvenirliği yansıtacaktır. Bu nedenle bir sayfada yer alan linkler otorite, inandırıcılık ve güvenilirlik açısından birer oy olarak görülmektedirler.

Ancak, bir sayfada yer alan linklerin miktarı aynı anlamda değerlendirilemezler. Çünkü Google linklerin kalitesine odaklanmaktadır.

Sahte Arkadaşları Kimse Sevmez

Bazen çok fazla zorlanmadan sahte insanları tespit edebilirsiniz ama bu bazen çok kolay olmayabilir. Google için de benzer bir durum geçerlidir. Linkler bir güven oyu olarak görülürler ancak kolay bir biçimde sahte adımlar atabilmek mümkündür:

  • Forumlar
  • Blog yorumlar
  • Ziyaretçi defterleri
  • Wiki tarzı sayfalar
  • Sosyal medya profilleri
  • Makale dizinleri
  • Soru ve cevap siteleri
  • Sosyal imleme

Bunlara yapay linkler adı verilir.

Bazen Google linklerin sahte olduğunu anlayabilir ama bazen anlayamaz. Google’ın yapay linkleri anlayabilmesi için biraz zaman geçmesi gerekebilecektir.

Yapay linkler sayfalar için olumsuz sonuçlara sahiptirler.

Yapay linklerle sıralama sahibi olmuş sayfalar link kalitesini takip eden olgular, algoritma güncellemeleri ve Google tarafından yapılabilecek manüel incelemeler sonucu ceza alabileceklerdir.

İyi, doğal linklere sahip olabilmek için sitenizin güvenilir, inandırıcı ve otoriter kaliteli içeriklere ihtiyacı vardır.

Bu sayede diğer sitelerden kaliteli ve doğal linkler elde edebilirsiniz ve bu linklerle iyi sıralamalara sahip olabilirsiniz.

Google’ın Penguin Güncellemesi Olsa Bile Gelen Linkler Hala Önemli

Geçtiğimiz yıllarda Google bir dizi algoritma güncellemesi yayınlandı. Bunlardan birisi Penguin adını taşımaktaydı.

Google’ın Penguin güncellemesi temel algoritmasının en önemli parçalarından birisi oldu.

Penguin güncellemesi Google’a linklerin kalitesini daha etkili bir biçimde değerlendirme fırsatı sundu.

Bu güncellemeden sonra bazı SEO uzmanları linklerin artık hesaba katılmadığını dile getirmeye başladılar ancak bu düşünce pek doğru değildi.

Linkler sıralamada önemliydi ve tıpkı eskiden olduğu gibi sayfalara değer katmaya devam etmektedir.

Linkler bir sayfada yer alan içeriğin kalitesini belli ederler ama burada temel olan kriter linklerin doğal olmasıdır.

Penguin güncellemesi Google’a yapay linkleri belirleyebilme konusunda konusunda çeşitli avantajlar sundu.

Linkler bir sıralama faktörü olarak her zaman önemli olacaklardır. Ancak linkleri elde etme konusunda kullanılan yöntemlerde gelişmeler yaşanmıştır. Özellikle Penguin güncellemesi geldikten sonra link kazanma bambaşka bir noktaya evrilmiştir.

Herkes SEO Uzmanı Gibi Düşünmez, Çapa Metinlerine Dikkat Edilmeli

Gelen linkler konusunda arama motorlarının en çok dikkat ettikleri noktalardan birisi linkte yer alan çapa metnidir.

Çapa metni tıklanabilir bir metinde yer alan metin veya tıklanabilir bir görselde yer alan alternatif metindir.

Çapa metni arama motorlarına hedef sayfanın konusunu anlama açısından yardımcı olmaktadır.

Geçmişe bakacak olursak bunlar link bombalama yöntemiyle olabildiğince kötüye kullanılmışlardır. Sıralama elde edilmek istenen anahtar kelime için oluşturulan binlerce linkte aynı çapa metin kullanılmış ve burada sayfaların kalitesi veya alakası hesaba katılmamıştır.

Google güncellemelerinin bir kısmı bu problemi ortadan kaldırmaya yöneliktir. Özellikle Penguin güncellemesi kapsamında yayınlanan olan güncellemeler çapa metinlerinde aşırı anahtar kelime kullanımına odaklanmış ve bu tür çalışmaları doğal olmayan yöntemler olarak değerlendirmişlerdir.

Her ne kadar Penguin güncellemesinden sonra böyle bir durum yaşanmış olsa dahi çapa metinlerinde doğal metinler kullanarak link oluşturmaya devam edilmesi çok fazla sorun teşkil etmemektedir.

Şimdi Okumalısın!  Küçük Bir Site Nasıl Tanıtılır: İçerik, Sosyal & Link Oluşturma

Link oluşturma çalışmalarınızı her zaman aşağıdaki maddeleri hesaba katarak gerçekleştirmelisiniz:

  • Doğal olarak bir insan bir sayfaya sizin sitenizin linkini eklediği zaman çapa metni genellikle markanızın adı veya şirketiniz adı olacaktır. Bu nedenle hedeflenmiş bir anahtar kelimeyle oluşturulan çapa metinlerinin sayısı markalı çapa metinlerinden fazlaysa problem yaşayabilirsiniz. Markalı çapa metnine sahip olmak her zaman çok daha iyidir.
  • Herkes aynı düşünmek zorunda olmasa bile pek çok insan çapa metni konusunda aynı hareket etmektedir. Bir çapa metni için optimizasyon yaparak diğer sitelerden link almaya çalışırken marka adınızı kullanmak istemezseniz bu fazlasıyla doğal olmayan bir yöntem olarak görülecektir. Çapa metninde farklılıklar her zaman önemlidir. Buna buraya tıklayın, burayı ziyaret edin, site adresi gibi çapa metinleri dahildir.

Dahili Link Odağı: PageRank’ı Site Geneline Yaymak

Gelen linkler bir sitenin PageRank değerini diğer siteye aktarmak için en faydalı yoldur.

Ne kadar fazla gelen linke sahip olursanız elde edeceğiniz PageRank değeri bir o kadar yüksek olacaktır.

Bir linkin bir sayfadan diğer sayfaya geçişinde ne kadar fazla zincir varsa PageRank değeri bir o kadar azalacaktır.

Birçok site için en fazla gelen link miktarı sitenin ana sayfasında yer almaktadır. Bununla birlikte eğer sitenizde yer alan bir sayfa ana sayfadan çok uzaksa PageRank ilgili sayfaya ulaşana kadar değerini kaybedecektir.

Bu durumda ana sayfadan epey uzakta olan sayfaların sıralamada kötü sonuçlar elde etmesi söz konusu olacaktır. Tüm sayfalar gelen linklere sahip olamayacağı için dahili linklerinizi iki amaçla kullanmaya çalışmalısınız:

  • Kullanıcıların sitenizde diğer sayfalara gidebilmesini sağlamak.
  • Arama motoru tarayıcılarının sitenizde bir sayfadan diğerine geçerken daha az zıplama yapmasını sağlamak.

Dahili linkleri bulabileceğiniz en bilindik alanlar şunlardan oluşmaktadır:

  • Normal site gezinti ögeleri: Linkler genellikle üst kısımda yer alan menü barında, yan kısımda yer alan menü barında veya alt kısımda yer alan menü barında bulunmaktadır. Bunlar genellikle sitenizin mimarisine göre oluşturulurlar ve kategoriler ile alt kategorilerin neler olacağı hesaba katılarak inşa edilirler. Kategoriler ve alt kategoriler ise belirli konuda hazırlanmış olan sayfaları bir arada tutmak için kullanılırlar.
  • İlgili sayfalar: Bu kısım ziyaret edilen bir sayfayla ilgili olabilecek diğer sayfa önerilerini sunmak için kullanılır. Bunlar kullanıcının potansiyel olarak bakabileceği içerikleri sundukları için faydalı olabilmektedirler.
  • Kullanıcı site haritası: Bir site haritası sitenin tüm sayfalarını listeleyen tek bir sayfadır. Kullanılabilirlik araştırmalarına göre sitede gezinirken insanlar üç farklı yolu tercih etmektedirler: normal site gezinti ögelerini kullanan, arama kutucuğunu kullanırlar ve doğrudan site haritasını kullananlar. Epey büyük olan siteler için site haritaları epey yoğun olacakları için çok fazla tercih edilmezler. Bu durumda site haritaları ana kategorileri içerip diğer sayfaları es geçebilirler.
  • İçerik Linkleri: Bir içeriğin yer aldığı sayfada linkler paragraflarda yer alabilecek kelimelere eklenebilirler. Bu yöntem pek çok site tarafından göz ardı edilmektedir ama bazı siteler tarafından aşırı kullanılan bir yöntemdir. Aşırı kullanım her zamanki gibi SEO açısından olumsuz etkilere sahip olacaktır. Linkleri doğal olarak kullanmak gerekmektedir.

Dahili linkleri sadece PageRank değerini sayfalar arasında dağıtmak için kullanmamalısınız. Her zaman kullanıcıları ön planda tutmaya çalışmalısınız. Site tasarımınızı dahili linklerin kullanıcılar için olduğunu düşünerek tasarlamaya çalışmalısınız. Arama motorlarını ise ikinci planda tutmalısınız.

Şimdi Okumalısın!  Gelen Linklerin Organik Arama Sıralamasını Yükseltmeyecek Olmasının 4 Nedeni

Giden Link Odağı: Doğal Gözükmeye Çalışmak

Yıllar içerisinde SEO uzmanları giden linkleri kullanma konusunda yöntemlerini değiştirmişlerdir.

Bazıları giden linklerin PageRank değerini alıp götürdüğünü dolayısıyla potansiyel olarak sıralama kaybına uğrayabileceklerini düşünmektedirler.

Yıllar boyunca bu doğru bir yaklaşım olarak nitelendirilmiştir.

Bu yaklaşım “PageRank saklama” ve “PageRank kanal oluşturma” teriminin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Giden linklerin her birisi zayıflama örneği olarak görülmüştür. Ancak bir kullanıcı için giden link gereklilik ise burada “nofollow” link niteliğinin eklenmesi söz konusu olmuştur.

Nofollow niteliği arama motorlarına “bu linki takip etme ve sahip olduğum PageRank değerini hedef sayfaya geçirme” anlamına gelmektedir.

Buna rağmen SEO uygulayıcılarının büyük bir kısmı bu yaklaşımı kötüye kullanmıştır. Bunun üzerine Google 2009 yılında yayınladığı güncelleme ile PageRank buharlaştırmasını hayata geçirmiştir.

Sonuç olarak PageRank saklama hedeflendiği gibi kullanılamaz hale gelmiştir. Birçok teori ve en iyi yöntemler etkisini yitirmiştir:

  • Çok fazla giden linke sahip olmamak: Teorik olarak PageRank değer kaybının yaşanması bugün de geçerli bir durumdur. Ancak, çok fazla giden linkle sahip olan ama hala yüksek sıralamaya sahip olan siteler varlıklarını sürdürmektedirler. Burada temel kural anlamlı olanı gerçekleştirmektir.
  • Tüm giden linklere nofollow niteliği vermek: Bir linkle rel=nofollow niteliği eklemek arama motoruna o linki sıralama amacı açısından takip etme demektir. Her ne kadar bu niteliği kullanmak çok anlamlı gibi gözükse bile söz konusu yaklaşımı sürekli kullanmak çok doğal olmayan bir yöntemi takip etmek anlamına geleceğinden sakıncalıdır.
  • Kaliteli sitelerin kalitelere sitelere link vermesi: Link vermek tıpkı link almak kadar önemlidir. İyi kaliteye sahip olan siteler link alırken olduğu gibi link verirken de dikkatli davranırlar. Link verirken çıkış yapılacak sayfanın kaliteli olmasına özen gösterirler. Bu son derece yaygın bir davranıştır çünkü kaliteli siteye link vermek link verenin de kaliteli olduğu anlamına gelebilecektir.

Yukarıdaki maddeleri incelerseniz kuralların birbiriyle çeliştiğini görebilirsiniz. Giden linkler PageRank değerini muhafaza etmezler ama her linkin şüpheli olması da söz konusu değildir.

Nofollow niteliği PageRank değerini koruyabilir ama bu durumda ilgili link doğal olmayan link olarak görülmektedir.

Link verildiğinde PageRank değerinin yitirildiği düşünülse dahi kaliteli sitelere link vermek tavsiye edilmektedir.

Burada kural taş gibi gözükmemek ve esnek davranmaktır ama asıl önemlisi link verirken doğal gözükmektir.

Çalışmalarınız doğal gözükecek ise diğer sitelere link vermekte çekinmemelisiniz.

Özet

Linkler her zaman SEO açısından önemliydiler. Önemli olmaya devam edeceklerdir.

Ancak, SEO alanında yer alan diğer tüm etkenler gibi geçmişte yapılan optimizasyon çalışmalarıyla bugün yapılan optimizasyon çalışmaları arasında farklılıklar vardır.

Linkler gelen linkler, giden linkler ve dahili linkler olarak üç kategoriye ayrılmaktadır:

  • Gelen linkler en büyük etkiye sahiptirler çünkü güven, inandırıcılık ve otorite oyu anlamına gelirler. Gelen linkleri doğal olması ve alakalı, yüksek kaliteye sahip sitelerden gelmesi önemlidir.
  • Dahili linkler PageRank değerinin aynı alan adında yer alan bir sayfadan diğer sayfaya aktarılmasına yardımcı olur. Bununla birlikte dahili linkler sadece arama motorlarını ilgilendirmezler. Her zaman kullanıcılar ön planda tutulmalıdır.
  • Giden linkler her zaman kullanıcıya doğal gözükmelidir. Yüksek kaliteli sitelere link vermek önemlidir ve yüksek kaliteye sahip sitelerle aranızda bir bağ oluşmasını sağlarlar.

Tüm link türleri için tek bir temadan bahsedilecek bu onların doğal olması gerektiğidir. Linkler insanlara kötü gözükürlerse aynı zamanda arama motorlarına da kötü gözükürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir