Negatif SEO Çalışmalarına Karşı Koyabilmenin 7 Yolu

Negatif SEO Çalışmalarına Karşı Koyabilmenin 7 Yolu

Negatif SEO Çalışmalarına Karşı Koyabilmenin 7 Yolu

Negatif SEO var olan bir şeydir. Bir siteyi tamamen yıkmak mümkün olmayabilir ama zararlı backlinkler ve agresif backlinkler kullanarak bir siteye zarar verebilmek mümkündür.

Negatif SEO organik arama görünürlüğü ve değeri kaybetmenize neden olabilecek geçerli bir tehlikedir. Fakat negatif SEO çalışmalarına karşı koyabilmek de mümkündür.

İçeriğimizde neler var?

Negatif SEO Nedir?

Negatif SEO (anti SEO), siyah şapka SEO tekniklerini bir başka siteye uygulama çalışmasıdır. Genellikle bir SEO saldırısı, durumdan pek hoşnut olmayan rakip tarafından gerçekleştirilir, onun ve yardımcılarının amacı hedefteki sitenin sıralamasını olabildiğince düşürmektir.

Birçok SEO uzmanı oyunu kuralına göre oynamaktan büyük keyif alır. İçerik yayınlarlar, sitelerini sosyal medyada tanıtırlar ve Google tarafından yayınlanan algoritma güncellemelerine uyum sağlamak için yoğun çaba gösterirler.

Ancak her ne kadar çok sık olmasa bile bazen sizden hiç hoşlanmayan ve normal şartlar altında sizinle mücadele edemeyecek birisi ortaya çıkar. Yasaklı yöntemleri sizin üzerinizde dener. Binlerce gereksiz linki sitenize doğru yönlendirir, çeşitli sosyal imleme sitelerinde sahte yorumlar paylaşır veya doğrudan sitenizi ele geçirmeye çalışır.

Neyse ki yeteri kadar dikkatli ve işinize düşkünseniz her zaman tehlikeli sayılabilecek SEO saldırılarını çok fazla tahribat yaratmadan önce fark edebilirsiniz. Belki de bu tarz saldırılardan etkilenmeyebilirsiniz, ama her zaman kurban olabileceğinizi düşünerek hareket edip kendinizi potansiyel saldırılara karşı korumalısınız. Bunu yapabilmenize yardımcı olacak, sizi negatif SEO çalışmalarına karşı koruyacak aşağıdaki yedi yolu dikkate alabilirsiniz.

1. Düzenli Link Analizleri Yapmalısınız

Düzenli link analizleri gerçekleştirmek hemen hemen herkes için normal şartlarda da faydalı olabilen bir şeydir. Fakat düzenli link analizleri negatif SEO saldırılarına karşı koyabilmenin en etkili yollarından birisidir. Link profilinin büyüme durumunu gözden geçirerek şüpheli sayılabilecek herhangi bir hareketliliğe karşı dikkatli davranabilirsiniz.

Birçok site sahibi link grafiğinin sürekli yükseliş halinde olmasından fazlasıyla hoşlanmaktadır. Ancak, eğer link oluşturma gibi bir çaba içerisine girmediyseniz link grafiğinde yaşanacak ani iniş veya çıkışlara karşı hemen harekete geçmelisiniz. Çünkü bu ani iniş çıkışlar aynı zamanda Google tarafından kısa süre içerisinde kırmızı ışığın yakılacağı anlamına gelmektedir.

Daha önce bu tür bir saldırıya maruz kalmış olan kişilerin yaptıkları en iyi iş bir “Disavow Link” dosyası oluşturup bunu Google’a göndermek olmuştur. Böylece saldırı esnasında kullanılan alan adları ilişkisiz linkler olarak bildirildiğinden saldırıdan hemen sonra siteyi kurtarabilmek mümkün olmuştur. Ama yapılan saldırılar binlerce ziyaretçi kaybına en önemlisi ise ana anahtar kelimelerde arama sonuçlarında kayıplara yol açmıştır.

Şimdi Okumalısın!  Sosyal Profilleri Kullanarak Kaliteli Linkler Elde Etmenin 5 Yolu

Benzer durum sitenizin ele geçirilmesi konusunda da geçerlidir. Belki sizi sitenizin ele geçirildiğinin bile farkında olmayabilirsiniz ama saldırgan oluşturduğunuz içeriklerin içerisine istenmeyen linkler yerleştirmiş olabilir veya kendi adreslerine link çıkışı yapmış olabilir. Bu tür saldırılara karşı her zaman tetikte olmak gerekir ama bu tür saldırıları tespit etmek çok kolay değildir. Bunun için yapabileceğiniz en iyi şey sitenizin güvenliğini en iyi şekilde sağlamaya çalışmaktır.

Link profilinin büyüme durumunu gözden geçirdiğiniz sürece bir saldırı etkin duruma gelmeden önce onu tespit edebilmeniz mümkündür. Düzenli olarak link analizleri yapabileceğiniz yazılımlar kullanmak veya backlink sağlığını manüel olarak kontrol etmek yapabileceğiniz en iyi işlerden birisidir. Bir tür link çiftliği saldırısının kurbanı olmanız durumunda bunu Google’a bildirmeli ve “Disavow Link” aracını kullanarak tüm önlemleri almalısınız.

2. Site Hızına Dikkat Etmelisiniz

Site hızı önemli bir sıralama faktörüdür. Eğer siteniz son zamanlarda çok yavaşlamış ise ve siz neler olup bittiğini bilmiyorsanız bu durumda sitenizin hızını kontrol ederek şüpheli durumları gözden geçirmelisiniz. Eğer hiçbir şey bulamazsanız ve hala problem devam ediyorsa bu durumda yoğun tarama kurbanı olmuşsunuz demektir. Yoğun taramalar aşırı sunucu yüküne neden olurlar, bu durumda siteniz fazlasıyla yavaşlar ve hatta yanıt vermeyi bile bırakabilir.

Eğer yoğun tarama saldırısı kurbanlarından birisi olduğunuzu düşünüyorsanız hemen sunucu hizmetini aldığınız firmayla irtibat kurmalı veya varsa site yöneticisine ulaşmalısınız. Onlardan gerekli kontrolleri yapmalarını istemelisiniz. Eğer ortada tarama kaynaklı bir sunucu yükü varsa teknik meselelerden anlayan bu kişiler gerekli çözümleri üretebilirler. Bu konuda bilgili olduğunuzu düşünüyorsanız kontrolleri kendiniz de yapabilirsiniz.

3. Kopya İçeriklere Bakmalısınız

Son zamanlarda içerik oluşturma çalışmaları içerik pazarlamacılığı adı altında anılmaktadır. Fakat içerik üretimi söz konusu olduğunda aslında herkesin üretim yaratıcılığı eşit seviyededir. Çünkü pek çok kişi içeriklerini belirli yerlerden kopyalama yoluna gitmektedir.

İçerik kopyalamak bir sitede yer alan içeriği alıp başka bir siteye taşımak olarak tanımlanabilmektedir. Genellikle saldırganlar bir içeriği bu şekilde alıp onu istenmeyen linklerle doldurup linkleri doğrudan sizin sitenize yönlendirirler. İçerikleri kopyalamak gerçekten ciddi bir problemdir. Kopyalanan içeriklerin sizin sitenizden önce indekse eklenmesi söz konusu olabilmektedir. Bu tür durumlarda sitenizin değerinin düştüğünü hemen anlayabilirsiniz çünkü söz konusu site sıralamalarda geriye doğru düşmeye başlayacaktır.

Şimdi Okumalısın!  SEO İçin Bağlamsal Link Oluşturmak ve Faydaları

Copyscape gibi araçlar kullanarak birilerinin size ait içeriği kullanıp kullanmadığını hemen fark edebilirsiniz. Eğer böyle bir şey fark ederseniz muhakkak o sitenin site yöneticisiyle irtibata geçip içeriğin kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Talebinizin reddedilmesi durumunda Google’ın Telif Kaldırma formunu doldurarak içeriği raporlama yoluna gidebilirsiniz.

4. Google Benim İşletmem Hesabınızı Kontrol Etmelisiniz

Uzun süreli çalışmaların ardından markanız için gerekli itibarı sağlamış ve sonucunda müşterileri kazanmış olabilirsiniz. Olumsuz yorumlar size zarar verirler ancak genelde bu tür yorumları hizmetinizi iyileştirmek için değerlendirmeniz gerekir. Fakat ortada yığın halinde gelen olumsuz yorumlar varsa işte o zaman saldırı altında olduğunuzu kabul edebilirsiniz.

Eğer çok sükse yapacak bir ürün veya hizmet satışı yapmamışsanız bir anda gelen bu olumsuz yorumların sahte olduğunu fark edebilmelisiniz. Eğer yeteri kadar hızlı hareket etmezseniz elinize geçecek sonuç itibarınızı kaybetmeniz olacaktır. Her zaman Google Benim İşletmem hesabınızı kontrol etmelisiniz ve gerek duyduğunuzda sahte yorumları Google’ı bildirmelisiniz.

Sahte yorumları Google’a bildirmek için ilk olarak Google Haritalar’da işletmenizi aramalısınız. Ardından çıkan sonuçlar içerisinde işletmenizi seçmelisiniz. Daha sonra “Değerlendirme Özeti” kısmına tıklamalı ve karşınıza çıkan sonuçlardan sahte olan yorumları bularak yanında yer alan bayrak simgesine basmalısınız. Bunun ardından karşınıza çıkan raporu doldurarak gerekli bildirimi Google’a iletebilirsiniz.

5. Anahtar Kelimelerinizin Tıklanma Oranına Dikkat Ediniz

Bundan yıllar önce saldırı altında olan sitelerden birisi garip bir istatistik keşfetti. Bir SEO uzmanı müşterisinin sitesine ait verileri incelerken belirli anahtar kelimelerden sayfaya giriş yapılıp anında çıkıldığını fark etti. Bu davranışların sıralama ve kullanıcı deneyimi açısından değerini ölçmeye çalıştığında ise karşılaştığı şey kötü skordan başka bir şey değildir.

Bir kişi bir bot programlasa, belirli anahtar kelimeleri ve aynı zamanda rakip siteleri hedef alsa benzer saldırıyı gerçekleştirebilir. Yapması gereken tek şey ziyaret sonrası hemen siteden ayrılmayı sağlaması ve hemen çıkma oranını olabildiğince sorunlu göstermesidir. Bu tür bir saldırı tespit etmek neredeyse imkansız gibi gözükse bile bir yöntem vardır. Google Search Console hizmetini kullanıp, Arama Trafiği kısmından Arama Analizi verilerine bakarak anahtar kelimelerinizin tıklanma oranlarını inceleyebilirsiniz. Eğer hiçbir gerekçe olmadan çok ciddi sıçramalar söz konusu ise Google ile iletişim kurup ziyaretçi gönderen linklerle bağlantınızı kesmelisiniz.

Şimdi Okumalısın!  Durgun İçeriği Düzeltmenin 5 Yolu

6. Arama Motoru Sonuç Sayfasındaki Sıralamanızı Kontrol Etmelisiniz

Durmadan arama motorundaki sıralamanızı kontrol etmeniz pekala gereksiz bir durum olsa bile bunu bunu yapmanızı gerekli kılacak bir neden bulunmaktadır. Sıralamada geriye düşmenizin ardında bir saldırı yer alıyor olabilir. Her ne kadar komple indeks üzerinden kaldırma çok zor olsa bile bu senaryonun gerçekleşmesi sizin için yaşayabileceğiniz en büyük sıkıntıların başında gelecektir.

Sitenizin bir anda arama motoru sonuç sayfasından gözden kaybolmasını izlemek istemiyorsanız mutlaka sık sık arama motoru sonuç sayfasındaki sıralamanızı kontrol etmelisiniz. Penguin gibi bir algoritma varken her şeyin gerçek zamana uygun şekilde güncelleniyor olduğunu unutmamalısınız. Bu tür bir saldırıyla karşı karşıya kalmanız demek saldırganların robots.txt dosyanıza eriştiğinin bir göstergesidir.

Site performansını komple gözden geçirdikten sonra sıralamanızı kontrol edebilecek bir yazılım kullanarak sitenizin arama görünürlüğünü kontrol edebilirsiniz. Eğer ani düşüşler çok fazlaysa hemen Search Console üzerinden sitenizin tarama verilerini incelemeli ve robots.txt dosyasında bir sıkıntının olmadığından emin olmalısınız.

7. Güvenlik Önlemlerini Yükseltmelisiniz

Negatif SEO saldırıları belki artık bilinen bir durum olsa dahi yıllardır müthiş bir hızla etkinliğini yükselten siber saldırıları göz ardı etmemek gerekmektedir. Kullandığınız içerik yönetim sisteminin güncel olduğundan ve gerekli güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olmalısınız. Sitenizi mutlaka artık HTTPS protokolüne taşımanız gerekmektedir. Eğer siteniz e-ticaret veya mağazacılık üzerineyse bunu mutlaka yapmalısınız. HTTPS sadece güvenlik düzeyini yükseltmekle kalmamakta aynı zamanda bir sıralama sinyali olarak genel SEO çalışmalarınıza katkı sağlayabilmektedir.

Siber saldırılar teknik olarak negatif SEO kapsamında değillerdir. Fakat bu saldırılar SEO çalışmalarınıza olumsuz etki yapabilmektedirler. Google bu tür siteleri tespit eder etmez “Bu site bilgisayarınıza zarar verebilir.” uyarısını göstermektedir. Arama sonuçlarında bunu gören kullanıcılar ise o siteden uzak durmaktadırlar. Size olan ise kazandığınız trafiği her geçen gün biraz daha kaybederek yolunuza devam etmenizdir.

Sonuç

Negatif SEO sıradan bir teknik olsa bile çok fazla karşılaşılan bir durum değildir. Pek çok sefer Google kendi başına bu tür girişimleri tespit edebilmekte ve arama motoru sonuç sayfasına etki göstermelerine engel olmaktadır. Buna rağmen bir siteye saldırarak onu etkisiz bırakmayı kafaya koymuş kişiler sistemi etkileyebilecek yeni yeni yöntemler keşfetmek için durmadan yeni denemeler yapmaktadırlar. Bu nedenle her zaman dikkatli olmak zorundasınız.

Yorumlar (12)

  • Bornova Klima cevap

    Kimsenin negatif seo çalışması yapmaması gerekiyor. Etiklik açısından hiç etik bir çalışma değil. Keşke insanlar daha bilinçli düşünüp emeklere saygı gösterseler. Türk milleti olarak bizler buna dikkat etmeliyiz diye düşünüyorum.

    3 Temmuz 2017 , 06:13
  • sedat cevap

    Her şey başarıda mübahtır lafı bana göre değil, o yüzden negatif SEO bana gerçekten çok mantıksız geliyor… Özgün yazılar ve başarılı bir site başka bir şeye ihtiyaç duymayacaktır.

    4 Temmuz 2017 , 09:31
  • Ek İş Fikirleri cevap

    Hocam negatif seo çalışması ile yükselenler hiç kalıcı bir yükseliş yapamıyorlar zaten. Bizler de az kazanıyoruz ama düzenli bir şekilde kazanç sağlıyoruz. Böyle negatif seo çalışmalarıyla günlerini kurtarmaktan başka bir şeye yaramıyor.

    7 Temmuz 2017 , 08:40
  • bahçelievler halı yıkama cevap

    Negatif SEO yapayım derken, asıl siteyi daha da güçlendirdiğimiz zamanlar da oluyor aslında. 1 kere toplu backlink programlarını deneme amaçlı kendime kurban seçmiştim, amacım sadece toplu link çıkışı alımının etkileri idi, kötü bir niyetle yaklaşmadım. Çalışmayı yaptığım site düşeceğine biraz daha yükseldi…

    11 Temmuz 2017 , 16:45
  • Emre Eraslan cevap

    Negatif SEO çalışmalarından kendimizi korumamız için verdiğiniz bilgiler oldukça değerli. Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim…

    14 Temmuz 2017 , 00:08
  • Atasever Media cevap

    Bu google dalganlanmaları sadece benimi etkiliyor acaba bu sıralar yoksa hepimizi seo açısından zor durumuma sokuyor. Yazılanları tümü fazlasıyla mevcut ama nedense bu google kimseyle anlaşamıyor çözemedim 🙂

    30 Temmuz 2017 , 13:54
  • Batuhan Aygün cevap

    Rakiplerimiz tarafından anti seo yapıldığı zaman neler yapmalıyız? bununla alakalıda bir makale yayınlarsanız teşekkür ederiz.

    17 Ağustos 2017 , 22:12
  • İlkim Erdem cevap

    Merhabalar, öncelikle bu güzel bilgiler için teşekkür ederim. Lakin değinmeden geçemeyeceğim bir kaç şey mevcut. Siteniz çok sade ve çok şık duruyor, bu güzelliği reklamlarla bozmamanızı tavsiye ederim. Hem siteniz sade, hem yayınlamış olduğunuz makale akıcı ve doyurucu. Bu yolda başarılarınızın devamını dilerim r10.

    10 Eylül 2017 , 15:00
    • Furkan GÖKÇÖL cevap

      Merhaba!
      Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Kesinlikle web sayfamızda herhangi bir reklam alanı olmayacaktır.

      10 Eylül 2017 , 16:06
  • Recep cevap

    Merhaba ;

    Öncelikle seo konusunda vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.Gerçekten de yanlış bildiğim bir çok bilgiyi düzeltiyorsunuz.Emekleriniz için teşekkür ederim.

    5 Ekim 2017 , 22:12
  • Evissa cevap

    Çok güzel bir anlatım yapmışsınız dilinize sağlık bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederm.

    12 Kasım 2021 , 16:01
  • Aslankaya Döküm cevap

    Harika bir yazı olmuş detaylı bir anlatım teşekkürler.

    12 Kasım 2021 , 16:03

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir