Gizli Anlamsal İndeksleme (LSI) SEO Açısından Ne Anlama Gelmektedir

Gizli Anlamsal İndeksleme (LSI) SEO Açısından Ne Anlama Gelmektedir

Gizli Anlamsal İndeksleme (LSI) SEO Açısından Ne Anlama Gelmektedir

Gizli Anlamsal İndeksleme yani LSI terimini daha önce duymuş olabilirsiniz.

Bu terim SEO sektörü tarafından ortaya çıkartılmıştır. Özellikle sektöre yön veren bazı kişiler tarafından sıkça kullanılmaktadır. Bu kişilere göre organik arama başarısı elde edilmek isteniyorsa bu uygulama son derece önemli bir adımdır.

Google üzerinde bu konuda yapacağınız aramalar sonucunda bazı yerlerde gizli anlamsal indeksleme ile arama sonuçları arasında bağlantı kurulduğunu görebilirsiniz. SEO çalışmalarınızı bir sonraki seviyeye yükseltmek istiyorsanız gizli anlamsal indeksleme kelimelerinden destek almanın doğru olabileceği ifade edilmektedir.

Gerçekten gizli anlamsal indeksleme (lsi) SEO performansına etki eden bir etken midir? Bu soruya cevap verebilmek için elbette öncelikle gizli anlamsal indeksleme (lsi) teriminin 2018 yılında SEO için ne anlama geldiğini bilmek gerekmektedir. Ayrıca dilerseniz buraya tıklayarak 2018’de öne çıkan en önemli 7 sıralama kriterine ulaşabilirsiniz.

Gizli anlamsal indeksleme terimiyle ilgili çok yanlış bilinen bilgiler bulunmaktadır. Gizli anlamsal indeksleme teriminin gerçek anlamını öğrendikten sonra onun SEO çalışmalarınıza katkı sağlayıp sağlayamayacağını öğrenebilir ve aynı zamanda onun yerine kullanılabilecek en etkili stratejilerle tanışabilirsiniz.

İçeriğimizde neler var?

Gizli Anlamsal İndeksleme (LSI) Nedir?

Gizli anlamsal indeksleme zaman zaman gizli anlamsal analiz terimiyle ilişkilendirilmektedir. Bu terim, 1980 yıllarında ortaya atılmış bir matematiksel yöntemdir. Bu yöntem, belgelerin içerisinde yer alan yapılandırılmamış verileri taramakta ve bunların arasında yer alan ilişkiyi tanımlamaktadır.

Daha basit ifadeyle, bilgilerin anlaşılma düzeyini iyileştirebilmek için kelimeler arasında yer alan gizli ilişkiyi bulmaktadır.

Özellikle metinlerin özümsenmesi alanında bu yöntem fazlasıyla işe yaramıştır. Özellikle bağlamsal dilin işin içine katılmasıyla çok daha etkili olduğu görülmektedir. İlk dönemlerdeki teknolojiler doğal dilin karakteristiğini anlama ve birbiriyle aynı anlama gelen sözcükleri belirleme konusunda sıkıntı yaşamışlardır. Zaman içerisinde ise yeni teknolojilerin gelişmesiyle bu alandaki sıkıntılar azaltılmıştır.

Şimdi Okumalısın!  E-ticaret SEO: 14 Teknik SEO Tavsiyesi ile Başarılı Olun

Örnek vermek gerekirse, bir kelimenin anlaşılması oldukça kolay olabilir. Ancak bir kelimenin kullanım yerine göre farklı anlamları ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla kelimeleri tek tek ele almak yerine onu bulunduğu noktaya göre yorumlamak gerekmektedir.

Yıllar boyunca kelimelerin gerçek anlamlarının anlaşılması bilgisayarlar için çok sıkıntılı olmuştur. Gizli anlamsal indeksleme sayesinde bilgisayarlar kelimeleri daha iyi anlamaya başlamışlardır. Bununla birlikte kullanılan dili çok daha derinlemesine analiz edebilme kapasitesine kavuşmuşlardır.

Gizli anlamsal indeksleme sabit içeriklerde ve ufak belge topluluklarında daha fazla işe yaramaktadır. Gizli anlamsal indeksleme belgelerin birlikte ele alınabilmesine imkan tanımaktadır. Bunun sebebi belgeler arasında kurulan temasal alakadır. İlk yıllarda arama motorları için bu son derece kullanışlı bir kabiliyet olmuştur.

Gizli anlamsal indeksleme için özet olarak şu şekilde bir tanımlama yapılabilecektir:

  • 1980 yıllarında bilgi edinimi için geliştirilmiş bir teknolojidir. Çok daha önceki teknolojilerde birbiriyle aynı anlama gelen kelimeleri anlaşılamaması üzerine geliştirilmiştir.
  • Dilin anlam yapısının ötesine geçerek anlamın altyapısını kavramaya çalışan özel bir yaklaşımdır.
  • Bu bulgulardan yola çıkarak, terimlere ve kavramlara denk gelen hiyerarşiye bağlı kategorileri sunabilmektedir.
  • Esasında sabit belge topluluklarında daha fazla işe yaramaktadır.

Gizli Anlamsal İndeksleme (LSI) ve SEO

Gizli anlamsal indeksleme terimini sadece arama motoruyla ilişkilendirecek olsak yapılacak tanımlama az çok bellidir. Gizli anlamsal indeksleme bir içerikte aynı anlama gelen kelimeleri saptayarak arama motorunun içerikleri daha kolay bir biçimde anlamasına yardımcı olmaktadır.

Bir arama motoru içeriği anlayabildiği zaman onu hedef sorgular için indekse ekleme ve sıralama fırsatını elde etmektedir. Bununla birlikte aynı anlama gelen sözcükler içeriğin temasal olarak daha güçlü olmasına yardımcı olmaktadır. Bu durum, gizli anlamsal indeksleme yaklaşımının SEO için son derece faydalı olduğunu göstermektedir.

Şimdi Okumalısın!  Her CEO'nun SEO Hakkında Anlaması Gereken 13 Şey

Toparlamak gerekirse, gizli anlamsal indeksleme sayesinde aynı anlama gelen kelimeler daha kolay bir biçimde saptanmaktadır. İçerik oluştururken içerikte aynı anlama gelen kelimelerin yer alması ise onu SEO açısından çok daha değerli kılmaktadır. Hatta bu tür birbiriyle aynı anlama gelen kelimelere gizli anlamsal indeksleme anahtar kelimeleri denmektedir.

Gizli anlamsal indeksleme ile SEO arasındaki ilişkinin güçlü olduğunu savunanlar için fikir bu şekildedir. Ancak bu fikir birazcık problemlidir çünkü ortada bunu destekleyen herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

Gizli anlamsal indeksleme yaklaşımı arama motorlarının geliştirilme sürecinde kullanılmıştır ancak bugün dahi geçerli olduğunu savunabilmek için elde yeteri kadar veri bulunmamaktadır.

Bununla birlikte, Google ve gizli anlamsal indeksleme yaklaşımının zaman zaman yollarının kesiştiği ifade edilmektedir. Ancak, tam tersinin söylenebilmesi de mümkündür çünkü ortada tam anlamıyla geçerli bir veri bulunmamaktadır.

Google her içeriğin bağlamını anlamak için çaba göstermektedir. Dolayısıyla anlamsal olabilen her alan aslında onun ilgi alanına girebilen bir alandır. Ancak bu anlamsal alan içerisinde gizli anlamsal indeksleme gibi bir şeyin olduğunu söyleyebilmek pek mümkün görülmemektedir.

Google’ın bunun ötesine geçmesi için geçerli sebepleri bulunmaktadır. Google eskisine göre çok daha akıllı hareket etmek zorundadır. Buna ek olarak, bilgi edinme ve belgeleri indeksleme konusunda makine öğrenimi sistemini kendi çalışmalarına entegre ederek yoluna devam etmeyi tercih etmektedir.

Gizli Anlamsal İndeksleme (LSI) Yerine Neye Odaklanmalı?

Google kendini epey geliştirdiğinden organik arama görünürlüğü elde edebilmek için içerikleri optimize edebilmek çok daha kapsamlı bir iş haline dönüşmüştür.

Arama motorlarının belirli kelimeleri bağlamsal olarak anlama konusunda çeşitli sıkıntıları bulunmaktadır. Bu konuda arama motorlarına yardımcı olabilmek için gizli anlamsal indeksleme yaklaşımına başvurmaktan çok daha fazlasını yapabilmeniz mümkündür.

Şimdi Okumalısın!  Kullanıcı Etkileşimini Artırmanın 11 Yolu

İlk olarak, yapılandırılmış veri modern SEO stratejilerinin en önemli parçası konumundadır. Verileri doğru bir biçimde etiketleyerek arama motorlarına içeriği daha kolay bir biçimde anlatabilir ve aynı zamanda arama motoru sonuç sayfasında daha iyi bir görünüme kavuşabilirsiniz.

Kelimelerin birlikte kullanılması bir diğer önemli husustur. Arama motorları sürekli bir arada kullanılan kelimeleri anlayarak onların birbiriyle alakalı olduklarını anlayabilmektedir. Böylece içeriği aynı anlama gelen kelimeler için arama motoru sonuç sayfasında gösterebilmektedir.

Aynı anlama gelebilecek bu terimleri ön plana çıkartmak istediğiniz ürünleri veya hizmetleri araştırarak bulabilirsiniz. Böylece daha uygun bir terminolojiyi kullanarak oluşturduğunuz içerikleri güçlendirmeyi başarabilirsiniz. Tamamen rastgele hareket etmek yerine anahtar kelimeleri tanımlayarak hareket etmek çok daha verimli sonuç almanıza yardımcı olacaktır.

Gizli Anlamsal İndeksleme (LSI) Çılgınlığına Son Verin!

Gizli anlamsal indeksleme bilgiyi indeksleme ve elde etme konusunda çok ciddi işler başarmış bir teknolojidir. 1980 yıllarında etkisini göstermiştir. Sorulması gereken soru burada nettir. 1980 yıllarından kalma hangi teknolojileri kullanmaya devam ediyorsunuz?

Arama motorları doğaları gereği indeksleme ve bilgiyi elde etme işinde yer almaktadır. Ancak Google’ın gizli anlamsal indeksleme yaklaşımını kullandığına yönelik herhangi bir kanıt yoktur. Buna inanmak, kusurlu bir syllogistic akıl yürütmenin arketipik bir örneğidir.

Google’ın gizli anlamsal indeksleme yaklaşımını kullandığına yönelik çeşitli tartışmalar bulunmaktadır. Ancak hiçbirisinde bunu destekleyecek bir kanıt bulunmamaktadır. Bu nedenle rastgele bir adım atmak yerine kanıtlanmış olan yöntemleri denemeniz çok daha doğru olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir