E-ticaret SEO: 14 Teknik SEO Tavsiyesi ile Başarılı Olun

2018 Yılında E-ticaret SEO: 14 Teknik SEO Tavsiyesi ile Başarılı Olun

E-ticaret SEO: 14 Teknik SEO Tavsiyesi ile Başarılı Olun

E-ticaret site sahipleri markalarının arama varlığını etkileyecek teknik faktörlere özel ilgi göstermelidirler. Siteye gelen linklerin dışında teknik SEO aramadan yatırım getirisi elde etmek adına önemli bir role sahiptir. E-ticaret site sahipleri gerekli denetimleri gerçekleştirmek adına bu kapsamlı kontrol listesinden faydalanmalıdırlar.

İçeriğimizde neler var?

1. Arama Motorlarının Siteyi Bulduğundan Emin Olmak

Arama motorlarında iyi bir sıralamaya sahip olmak istiyorsanız ilk dikkat etmeniz gereken nokta sitenizin düzgün bir biçimde dizine ekleniyor olmasıdır. Site yöneticisinden yardım almak yerine Google’dan hızlı bir biçimde yardım alarak sitenizin dizine eklenen sayfa miktarını öğrenebilirsiniz. Tek yapmanız gereken Google’da “site:siteniziadi.com” şeklinde arama yapmaktır.

Burada gördüğünüz sonuçlar robots.txt dosyası tarafından engellenmiş olan sayfaların dışında yer alan tüm sayfaları göstermelidir. Sitenizin sonuçları burada düzgün gözükmüyorsa bu durumda URL adreslerinizi Google’a doğrudan göndermeli ve Google’ın Arama Konsolu adı verdiği hizmetinden yararlanarak site haritanızı göndermelisiniz. Benzer adımları Bing için de takip etmelisiniz.

Buna ek olarak Arama Konsolu hizmetinde tarama hatalarını gözden geçirmelisiniz. Bu hatalar Google’ın HTTP hatalarından ötürü sitenizde yer alan sayfaları taramamış olduğunun bilgisini sunmaktadır.

2. Site Hızını ve Responsive Tasarımı Kontrol Etmek

Google’ın sunmuş olduğu mobil dostu testi gerçekleştirmeli ve tüm sayfaların mobil cihazlarda uygun bir biçimde görüntülendiğinden emin olmalısınız. Bunun için site geliştiricisine talepte bulunup responsive tasarıma geçiş yaparak sitenizin boyutları ne olursa olsun tüm cihazlardan doğru bir biçimde görüntülenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Responsive tasarımın doğru bir biçimde çalıştığından emin olmak istiyorsanız sitenizin <head> kodlarının arasına “<meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1.0″> kodunu eklemelisiniz. Bu kod tarayıcılara sitenizin responsive tasarıma sahip olduğunun bilgisini verecektir. Böylece siteniz tüm cihazlardan doğru bir biçimde görüntülenebilir hale gelecektir.

Sitenizin mobil versiyonu m.siteadi.com şeklinde ayrılmışsa bunu responsive tasarıma geçirmeniz gerekmektedir. Bunun için işinize yarayacak olan doğru rehberleri kullanmaya çalışmalısınız. Ardından hız testlerini gerçekleştirerek sitenizi yavaşlatabilecek unsurlar konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Site hızını ölçen araçların yardımından faydalanarak sitenizdeki hız problemini tetikleyen unsurlara yönelik gerekli iyileştirmeleri yapmalısınız.

3. Hedef Anahtar Kelimelere Önemli Kısımlarda Yer Vermek

Anahtar kelimelere doğru noktalarda değinmek SEO çalışmalarının temelini oluşturmaktadır. Anahtar kelimeleri aşağıda bulunan elementler kullanarak arama görünürlüğünü önemli ölçüde iyileştirmeniz mümkündür.

Başlık Etiketi

Başlıkta anahtar kelimenizi kullanmalı ve onun devamında kullanıcının karşı koyamayacağı nitelikte kelimelere yer vermelisiniz. Örneğin doğum günü pastası satıyorsanız “Doğum Günü Pastası – İlk Siparişte %30 İndirim!” şeklinde bir başlık kullanabilirsiniz.

Meta Açıklama

Anahtar kelimenizi meta açıklamada yer alan ilk cümlede kullanmalısınız. Ardından eş anlamlı diğer anahtar kelimelere yer vermeye çalışmalısınız. Doğum günü pastası örneğinden yola çıkarsak “Evlere ücretsiz taze doğum günü pastası teslimatı! Çikolata ve meyve içerikleri seçeneklerimiz mevcuttur. Hemen sipariş verin!” şeklinde bir meta açıklama girebilirsiniz.

Şimdi Okumalısın!  6 Kolay Adımda SEO Dostu İçerik Yazmak

H1 Etiketi

Kullanmış olduğunuz anahtar kelimenin H1 etiketinde yer aldığından kesinlikle emin olmalısınız. Doğum günü pastası örneğinden yola çıkacak olursak “Taze Doğum Günü Pastası” sizin için doğru H1 etiketi olabilecektir.

Ana İçerik Kısmı

H1 etiketinin altında en az 400 kelimelik bir içeriğin yer aldığından emin olmalısınız. Bu içerikte birincil ve ikincil dahil olmak üzere tüm anahtar kelimelere yer vermeyi düşünmelisiniz.

H2, H3 Etiketleri

Ana içerikte doğru alt başlıkları kullandığınızdan emin olmalısınız. İçeriğinizde ne anlattığınızı Google’a iletmenin en kolay yolu bu etiketlerden faydalanmaktır. Eğer mümkünse yine bu etiketlerde anahtar kelimelerinizi kullanmaya çalışabilirsiniz.

Alt Etiketi

Sayfanızda kullandığınız tüm görsellerde doğru alt etiketi kullandığınızdan emin olmalısınız. Alt etiket arama motorlarına görselin ne ile alakalı olduğunu anlatan en önemli element durumundadır. Görselde çikolatalı kek kullanmışsanız görselin alt etiketinde “çikolatalı kek” yazmalıdır.

4. Kopya İçerik Problemlerini Çözmek

Kopya içerik e-ticaret sitelerinde optimizasyon yapılmaya çalışıldığında en sık karşılaşılan problemlerden birisidir. Bunun için Screaming Frog veya Siteliner gibi araçlardan faydalanarak kopya içeriği olan sayfaların bir listesini oluşturmayı denemelisiniz. Daha sonra ise robots.txt içerisinde Disallow parametresini kullanarak etkilenen sayfaları etki alanından çıkartmalısınız.

Siteye yapılan ziyaretler neticesinde sayısız oturum oluşabilmekte veya site içi arama yapıldığında bu tür URL parametreleri ortaya çıkabilmektedir. Bu durum aynı içeriğe sahip olmasına rağmen farklı URL adreslerinin oluşması anlamına gelecektir. Bu tür URL adreslerini robots.txt dosyası içerisinde engellemeniz gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki ibareleri robots.txt dosyasına eklemeyi düşünebilirsiniz.

  • User-agent: *
  • Disallow: *?dir=*
  • Disallow: *&order=*
  • Disallow: *?price=*
  • Disallow: *?sid=*

Bununla birlikte sitenizde zayıf içeriğin yer almadığından emin olmalısınız. Zayıf içerik aynı konuyu ele alan farklı sayfaların olması anlamına gelmektedir. Örneğin “doğum günü pastaları” ile “ucuz doğum günü pastaları” başlıklı iki farklı sayfaya sahip olabilirsiniz ama bunlar aynı anahtar kelimeyi hedeflediklerinden bunların birleştirilmesi gerekmektedir.

5. Kayıp Başlık, Meta Açıklama ve Alt Metinleri Düzeltmek

Çeşitli SEO araçlarından faydalanarak kayıp başlığa, meta açıklamalara ve alt metinlere sahip sayfaları tespit edebilirsiniz. Hangi elementler kayıpsa veya boşsa bunları uygun tekniklerle doldurmaya çalışmalısınız. Her bir sayfanın eşsiz başlığa, açıklamaya ve H1 etiketine sahip olması gerektiğini unutmamalısınız.

6. Kullanıcılara Yüksek Kaliteli İçerik Sunmak

Sitenizde yüksek kaliteye sahip içeriklere yer vermemek yapılabilecek en büyük hatalardan birisidir. Ürün veya hizmet satışı yapıyor olsanız dahi sitenizde kullanıcılara yüksek kaliteli içerikler sunmalısınız. Bununla birlikte düşük kaliteli içeriklerin kullanıcının problemlerini çözemediğinin farkında olmalısınız.

Google her seferinde kullanıcılar için kaliteli içerikler oluşturulmasını tavsiye etmektedir. İçeriğin kullanışlı, bilgi verici olması ve konu hakkında özgün bir yaklaşım sunması gerekmektedir. Aynı zamanda bu içeriğin teşvik edici olması ve herhangi bir yazım kuralı hatası içermemesi gerekmektedir. Etkili bir SEO içeriği oluşturmak istiyorsanız bu ipuçlarından faydalanmaya çalışmalısınız. Bununla birlikte sunduğunuz içeriklerin hem kullanıcılara hem arama motorlarına hitap ettiğinden emin olmalısınız.

Şimdi Okumalısın!  Negatif SEO Çalışmalarına Karşı Koyabilmenin 7 Yolu

8. İşe Yarar Harekete Geçirici Mesaj Kullanmak

Bir e-ticaret sitesi harekete geçirici mesajlar olmadan hiçbir işe yaramayacaktır. Harekete geçirici mesajların sayfada yer alan diğer elementler kolay bir biçimde ayırt edilebiliyor olması gerekmektedir. Bu sayede sitenizin tıklanma oranlarını ve dönüşüm oranlarını iyileştirmeyi başarabilirsiniz.

  • Harekete geçirici mesajların görünür ve mobil dostu olduğundan emin olmalısınız.
  • En iyi dönüşüm sağlayan metni bulabilmek için çift yönlü testler gerçekleştirmelisiniz. Bu konuda AdWords’ten yardım alarak sayfalardaki en iyi harekete geçirici mesajların neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Reklam gösterimleri bu konuda takip edilmesi gereken ölçümler arasında yer almamaktadır. Her zaman dönüşümlere odaklanarak doğru harekete geçirici mesajı bulmaya çalışmalısınız.
  • Google Analytics içerisinde yer alan verilerden yola çıkarak butonları maksimum görünürlüğe sahip olan noktalara eklemeye çalışmalısınız.
  • “Dene”, “Kayıt Ol”, “İndir”, “Al” gibi çeşitli eylemsel kelimelerden yararlanmalısınız. Kendi hedef kitleniz için en iyi sonuçları verecek olan kelimeleri bulabilmek için gerekli araştırmaları yaptıktan sonra harekete geçirici mesajlarınızı oluşturmalısınız.
  • Kullanıcılarda acelecilik hissi uyandıran kelimelere yer vermelisiniz. Teklifin bugün son bulacağını belirtmek bu acelecilik hissini oluşturmak için en bilinen yöntemlerden birisidir. Bu sayede ziyaretçileri ürünleri anında satın almaya doğru yönlendirebilirsiniz.
  • Harekete geçirici mesajların yanında müşteri yorumlarına yer vererek potansiyel hedef kitlenin ürün hakkında kafa karışıklığına son vermelisiniz.

8. Ödeme Sayfasını Temiz Tutmak

E-ticaret sitesinde yapıp yapabileceğiniz en büyük hatalardan birisi kullanıcı ödeme sayfasına geçmesine rağmen onlar gereksiz menüler veya elementler sunmaktır. Site sahibi olarak satın alım gerçekleştirecek kullanıcıyla olabildiğince hızlı bir biçimde diyalog kurmalı ve onun ekstra şeylerle uğraşmadan ödeme işlemini gerçekleştirmesine yardımcı olmalısınız.

Bir müşteri ödeme sayfasına geldiyse ana menüyü artık ondan uzak tutmalısınız. Görünür olacak tek şey müşterinin satın alımı gerçekleştirmek için bir sonraki adıma geçişini sağlayacak buton olmalıdır. Bu sayede kullanıcıya düşünmesini zorunlu kılacak ekstra seçenek sunmamış olursunuz. Kullanıcıyı özgürce alışverişini gerçekleştirirken onun işini olabildiğince kolaylaştırmış olursunuz.

9. Google Tarama Bütçesine Dikkat Etmek

Arama Konsolu hizmetinde yer alan mülkünüze ait sayfayı ziyaret ederek Tarama sekmesinde yer alan Tarama Verilerini gözden geçirmelisiniz. Burası tarama bütçesi konusunda size bilgi verecek sayfasıdır. Google’ın bir gün içerisinde taramış olduğu tüm sayfalara ait bilgilere buradan erişebilirsiniz.

Şimdi Okumalısın!  Kullanıcı Etkileşimini Artırmanın 11 Yolu

Düşük tarama bütçesi dizine eklenme konusunda çeşitli sıkıntılar çıkarabilmektedir. Tarama bütçenizi sitenizin link yapısını gözden geçirerek iyileştirmeniz mümkündür. Buna ek olarak sitenize gelen link sayısında artış olmasını sağlayarak yine tarama bütçesini yükseltmeyi başarabilirsiniz. Bunun yanında kopya içeriklerden, kırık linklerden ve güncel olmayan site haritasından kurtularak tarama bütçenizi iyileştirebilirsiniz.

10. Mantıksal ve SEO Dostu Dahili Link Yapısına Sahip Olmak

E-ticaret SEO stratejisinin en önemli kısımlarından birisi dahili link yapısıdır. Sayfalarda içerik haritası kullanmak ve ana sayfadan kategori sayfalarına linkler vermek bu yapıyı oluşturmanın en basit yollarından birisidir. Benzer şekilde alt kategori sayfalarını ana kategori sayfalarıyla iyileştirmeye çalışmalısınız. Bu sayede piramide benzer bir link yapısını oluşturabilirsiniz. Ancak ne olursa olsun tarama bütçesini zorlayacak kırık linklerden ve gereksiz yönlendirmelerden uzak durmalısınız.

11. Özel 404 Sayfası Oluşturmak

Kullanıcıların sitenizde özgürce dolaşabilmesini sağlamak için özel 404 sayfaları oluşturmalısınız. Pek çok durumda kullanıcılar sayfalarınıza ait URL adreslerini yanlış yazabilecek veya sitenizde bazı kırık linkler olabilecektir. Kullanıcılar bu tür yerlerle karşılaştıkları zaman karşılarına 404 hatası çıkacaktır. Bu hatayla karşılaşan kullanıcıların sitede farklı sayfaları ziyaret etmelerini sağlayabilmek için özel tasarıma sahip bir 404 sayfası oluşturmayı düşünebilirsiniz.

12. Kısa ve Açık URL Adreslerine Sahip Olmak

Sitenizin URL yapısından oturum numaraları gibi parametreleri kullanmamaya çalışmalısınız. Ziyaretçiler URL adresleri çok karmaşık olması durumunda sitenize güvenme konusunda tereddüt yaşarlar. Örneğin doğum günü pastası sayfasının URL adresi www.siteadi.com/dogum-gunu-pastasi şeklinde olmalıdır. Eğer URL adresi www.siteadi.com/urun/id=99 şeklindeyse bunu düzeltmelisiniz.

Gerekli düzenlemeleri yaparak URL adreslerinin daha kullanışlı olmasını sağlayabilirsiniz. Arama motorlarının sitenize ait linkleri daha kolay taramasını ve içerisinde yer alan içerikleri daha iyi anlamasını istiyorsanız URL adreslerinizin kısa ve açık olduğundan emin olmalısınız.

13. Uygun Yönlendirmeleri Kontrol Etmek

Sitenizde yer alan tüm yönlendirmeleri kontrol etmeye çalışmalısınız. Sitenizde bir URL adresi artık yoksa onu en uygun sayfaya 301 yönlendirmesi kullanarak yönlendirmeniz gerekmektedir. 302, 307, meta yenileme ve JavaScript gibi yönlendirme yöntemlerinden olabildiğince uzak durmalısınız. Bu yöntemler SEO çalışmalarınıza zarar verecek yöntemlerdir. Bununla birlikte sitenizde yönlendirme zinciri oluşturmaya çalışmalısınız.

14. AMP Kullanmak

2018 yılında e-ticaret alanında AMP olmadan başarılı olmanızın bir yolu yoktur. Bu nedenle olabildiğince erken ve doğru bir biçimde AMP optimizasyonunu gerçekleştirerek sitenize eklemelisiniz.

E-ticaret siteleri için SEO çalışmaları yapmak kolay bir iş değildir. Arama Konsolu ve Google Analytics üzerinden düzenli olarak izlemeler gerçekleştirmek gerekli olsa bile her şeyin yolunda olduğunu görebilmek için yeterli değildir. Sitenizin arama motorundaki görünürlüğüne yönelik sorunları tespit edebilmek için ciddi bir kontrol listesine sahip olmanız gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir